Grad Lichtenstein

Pravljični grad Württemberga

Tečaj nemščine je priložnost za pogovor o potovanju po nemško govorečih deželah. Gradovi (die Schlösser) so ena izmed bolj priljubljenih turističnih znamenitosti (die Sehenswürdigkeiten) Nemčije. Nemški gradovi so naravnost pravljični in tudi grad Lichtenstein v deželi Baden-Württemberg spada med ene najlepših in odlično ohranjenih.

Večkrat porušen in skoraj pozabljen

Grad je bil zgrajen okoli leta 1200. Nato so ga dvakrat uničili (zerstören), enkrat v vojni leta 1311 in ponovno leta 1381. Ker dolgo ni bil obnovljen, so od njega ostale le še ruševine. Leta 1802 je dežela prešla v roke kralja iz Württemberga, ki je tam zgradil lovski dom. Kasneje je zemljo (das Land) dal svojemu nečaku (der Neffe), grofu Württembergu, ki je stari grad obnovil po navdihu romana Wilhelma Hauffa »Lichtenstein«. Danes je stavba še vedno v lasti potomcev nečaka Friedricha I., a je odprta za obiskovalce.

Psevdonimi ga primerjajo z najlepšim gradom v Nemčiji

Prebivalci te nemške dežele so tako ponosni na čudoviti grad, da so mu dali ne le enega, temveč kar dva psevdonima (der Beiname). Prvi je »mali brat Neuschwansteina« – Neuschwanstein je najslavnejši grad v Nemčiji. Drugi pa je »pravljični grad Baden-Württemberg«, kar se spet posredno nanaša na grad Neuschwanstein, ki je bil navdih za grad Disney.

Neogotski slog na srednjeveških temeljih

Grad je bil v 19. stoletju obnovljen v neogotskem slogu, zidovi do drugega nadstropja pa so ohranjeni iz časov srednjeveške arhitekture. Na vhodu lahko vidimo manjši most, za njim pa je grad, ki je sestavljen iz različnih konstrukcij: velika vrata (das Tor), okrašena s stolpi in obzidji (die Mauer), dvonadstropne in trinadstropne palače z okni (die Fenster). V notranjosti gradu je ostalo le malo srednjeveških elementov, saj so notranji elementi večinoma iz 19. stoletja.

V gradu še vedno živita vojvoda in njegova družina!

Čeprav je grad odprt za obiskovalce (die Besucher), pa naj vas ob obisku ne preseneti, če boste videli ljudi, ki se po gradu sprehajajo kot po svojem domu, saj to morda tudi je. Vojvoda in njegova družina namreč živita v severnem krilu gradu, kamor obiskovalcem ni dovoljeno.

Če se odpravljate na izlet v Nemčijo, vam bo tečaj nemščine zagotovo prišel prav. Izkušeni učitelji v Linguli vam bodo pomagali, da na naslednjem izletu v Nemčijo prevajalca ne boste potrebovali!