Nemške fraze s hrano in pijačo

Lingula-nemscina-1Tako kot drugi jeziki tudi nemščina vsebuje mnoge izraze za hrano, ki je pomemben del vsakdanjika, zato je razumljivo, da ima močan pečat tudi v jeziku. Tako poznamo veliko nemških fraz, ki vsebujejo izraze za različna živila, njihov pomen pa je seveda prenesen. Zato ne glejte preveč začudeno, če vam kdo reče, da imate na očeh paradižnike. Da se boste izognili začudenim reakcijam, raje spoznajte nekatere nemške fraze, ki vključujejo izraze za hrano in pijačo.

Brez klobasic ne gre

V Nemčiji najrazličnejše vrste klobasic ponujajo skoraj na vsakem koraku in so neke vrste nemški zaščitni znak, zato ne preseneča, da tudi ogromno nemških fraz in pregovorov govori o njih.

  • Že dejstvo, da fraza »es geht um die Wurst« pomeni, da je nekaj zelo pomembno, kaže na odnos Nemcev do klobasic.
  • Če se kdo obnaša kot užaljena jetrna klobasa (die beleidigte Leberwurst spielen), pomeni, da kuha mulo,
  • če pa mu je glede česa vseeno, lahko preprosto reče: »Es ist mir Wurst.«

Klobasice se pogosto pojavljajo tudi v nemških pregovorih, med bolj znanimi je  »Alles hat ein Ende nur eine Wurst hat zwei«, ki pomeni, da se vse enkrat konča, le klobasa ne.

Od hladne kave do piva

  • Če vam kdo reče, da je nekaj hladna kava (kalter Kaffe sein), si je dobro zapomniti, da je to samo nemška fraza, ki pomeni, da je nekaj že zelo zastarelo.
  • Tudi ko slišite koga reči »das ist nicht dein Bier« (to ni tvoje pivo), se ne ustrašite, saj niste zgrabili napačnega piva. Fraza namreč pomeni, da to ni vaša stvar in da se vanjo ne vtikajte.

Češnje, juha in paradižnik

  • Zagotovo vam bodo Nemci povedali tudi, da ni dobro češenj zobati (mit jemandem Kirschen essen)
  • z osebo, ki vedno najde dlako v juhi (ein Haar in der Suppe finden),
  • če pa ima kdo paradižnike na očeh (Tomaten auf den Augen haben – ne videti očitnih stvari),
  • ga lahko tudi malce povlečete skozi kakav (jemanden durch den Kakao ziehen – norčevati se iz koga).

Tovrstnih fraz je še ogromno

Zgornje nemške fraze so le nekatere izmed mnogih, ki vključujejo izraze za hrano, čeprav o njej ne govorijo dobesedno. Vsaka izmed njih je nastala zaradi določenih zgodovinskih razlogov, o katerih pa se raziskovalci ne strinjajo vedno.

Nemščina v Linguli: čas je za akcijo

Nemščina v Linguli je odlična priložnost, da izveste še več zanimivosti o nemškem jeziku ali nemški kulturi. Pridružite se nam na enem izmed tečajev nemščine in skupaj bomo ugotavljali, kaj vse se skriva za tem na videz robustnim jezikom.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.