Luksemburščina – ko nemščina sreča francoščino

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Verjetno je že vsakdo kdaj slišal za luksemburščino, ker pa nimamo posebnega stika z njo, bi se mogoče zapletlo pri tem, kam jo uvrstiti, med romanske ali germanske jezike. No, luksemburščina je nemški dialekt in jo zato vključujemo v germansko skupino jezikov, čeprav uporablja tudi veliko francoskih izrazov. Nemščina v Linguli je odlična priložnost, da spoznate uradne jezike nemško govorečih držav.

Ena država, trije uradni jeziki

Luksemburščina je poleg francoščine in nemščine eden izmed treh uradnih jezikov Luksemburga. Zaradi geografske lege in zgodovinskih razlogov sta bili nekoč v šolah in uradih bolj pomembni francoščina in nemščina, luksemburščina, za katero bi lahko rekli, da je nekakšna mešanica obeh jezikov, pa takrat še ni imela nikakršnega statusa. Uradni jezik je postala šele leta 1984.

Luksemburščina – nemško narečje, začinjeno s francoskimi izrazi

Lëtzebuergesch, kot se izvirno imenuje, ima približno 400.000 govorcev, od katerih jih največ živi v Luksemburgu. Govorijo ga še v nekaterih delih Belgije, Francije in Nemčije. Veliko besed izvira iz nemščine (vläicht – nem. vielleicht = mogoče) in tudi iz francoščine (merci = hvala), nekatere pa so izvirno luksemburške (moien = živijo). Nemcem govorjena luksemburščina zaradi izgovarjave, ki je velikokrat francoska, včasih povzroča preglavice, njen zapis pa razumejo brez težav. Pa vi, bi jo razumeli?

  • Wéi heeschs du? – Kako ti je ime?
  • Wéi geet et dir? – Kako si?
  • Schwätzt du Lëtzebuergesch? – Govoriš luksemburško?
  • Ech hunn dech gär. – Ljubim te.

Luksemburški vsakdan

Ob vseh uradnih jezikih se lahko vprašamo, katere jezike prebivalci dejansko uporabljajo v svojem vsakdanjiku. Je luksemburščina res živa na vseh področjih? Pravzaprav luksemburščino prebivalci večinoma le govorijo, v pisni obliki pa se pojavi bolj redko. V šoli jo učitelji govorijo le v prvih dveh razredih osnovne šole in poučujejo le na gimnazijah (po eno uro na teden), sicer pa sta izobraževalna jezika francoščina in nemščina. V medijih prevladuje nemški jezik, v javnih ustanovah pa lahko slišimo tako francoščino kot tudi nemščino ter angleščino in celo portugalščino, saj naj bi kar deset odstotkov prebivalcev Luksemburga bilo Portugalcev.

Nemščina: le korak do luksemburščine

Luksemburški dijaki imajo tako zaradi znanja več jezikov veliko možnosti za študij in pozneje tudi delo v različnih državah, kar je hkrati odličen dokaz, da znanje jezikov odpira marsikatera vrata. V Linguli tečajev luksemburškega jezika sicer res ne izvajamo, na voljo pa sta vam nemščina ali francoščina. Z njunim znanjem pa je tudi luksemburščina že korak bližje.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.