Najdaljše besede v nemškem jeziku

Lingula-ucenje-nemscine-vaje1Znani so predvsem po tvorjenkah oziroma zloženkah. To so besede, ki nastanejo z združitvijo dveh ali več polnopomenskih besed in tvorijo novo besedo. Tečaj nemščine je tako odlična priložnost, da spoznate najdaljše nemške besede.

  • Ena najbolj znanih zloženk je denimo beseda der Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän, ki pa s svojimi 42-imi črkami še zdaleč ni najdaljša beseda v nemščini. Prevajamo jo kot kapitan donavskega parniškega podjetja.
  • Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz (63 črk) je bila dolgo časa dejansko uporabljana beseda, ki je v letu 1999 dobila celo posebno priznanje za najdaljšo besedo. Pred časom pa je nemščina ostala brez nje, saj se je nanašala na zakon, ki ureja testiranje govedine, ta pa po mnenju nemškega sodišča ni več potreben.
  • Bezirksschornsteinfegermeister – ta beseda se uporablja in označuje okrajnega vodjo dimnikarjev.
  • Zloženka Massenkommunikationsdienstleistungsunternehmenoznačuje podjetje, ki ponuja storitve v zvezi z masovnimi komunikacijami.
Betäubungsmittelverschreibungsverordnung je še ena dolga beseda, ki označuje predpisovanje sredstev za anestezijo.
  • Rechtsschutzversicherungsgesellschaften pa pomeni družbo, ki se ukvarja z zavarovanjem za stroške pravdnega postopka.
  • Na »nemški« način zlaganja besed so »raztegnili« najbolj znano nemško dolgo besedoDonaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän. In sicer v Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitänswitve, kar prevajamo kot vdova kapitana donavskega parniškega podjetja.

Kako jih boste okrajšali?

Nemščina je polna dolgih sestavljenih besed, praktično pa je, da imajo številne med njimi tudi skrajšane različice, ki so sestavljene iz začetnic posameznih besed, ki tvorijo dolgo besedo. Za izrazom der LkW se tako skriva der Lastkraftwagen (tovorno vozilo), za izrazom der PkW pa der Personalkraftwagen (osebno vozilo). Davek na dodano vrednost Nemci poimenujejo die Mehrwertsteuet in besedo skrajšajo v MwSt.

Nemščina z Lingulo

Tečaj nemščine v Linguli vam omogoča praktične pogovore v različnih situacijah. Čeprav se na tečaju nemškega jezika ne bomo učili najdaljših besed, boste spoznali veliko zanimivih izrazov in posebnosti nemško govorečih območij. Nenehno nastajanje novih besed je dokaz, da o jeziku nikdar ne moremo vedeti vsega, a ta živost mu ravno daje čar. Če vas zanima nemščina in bi o njej radi izvedeli še več, vam je na voljo nemščina v Linguli, kjer se boste lahko vanjo poglobili skupaj z izkušenimi učitelji.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.