Nemščina – kako se pozdravljajo Nemci?

Nemščina in učenje tega zanimivega jezika omogoča tudi spoznavanje jezikovne kulture nemško govorečih dežel. Ena izmed prvih stvari, ki se jih boste naučili, so pozdravi. Ti so lahko zelo razlikujejo, ne le od države do države, ampak že od ene do druge nemške dežele.

Lingula-ucenje-nemscine-odrasli5

Guten Morgen

Guten Morgen (slo. dobro jutro) je prav tako v splošni uporabi. Ta pozdrav je bolj vljuden kot Hallo in se uporablja med neznanci ali v poslovnem razmerju. Z dobro jutro v Nemčiji pozdravljajo do okoli 11. ure.

Seveda ima Guten Morgen okrajšano različico Morgen, kot jo imamo v slovenščini (»Jutro!«). Med obiskom Berlina pa lahko slišite tudi regionalno različico Juten Morgen.

Guten Tag

Guten Tag (slo. dober dan) je najpogostejši pozdrav. Gre za vsesplošen vljuden pozdrav, primeren tako za poslovno okolje kot znance. Med prijatelji boste najpogosteje zasledili okrajšano različico Tag (»Dan!«), obstaja pa tudi kar nekaj regionalnih variant, od berlinske Juten Tach do Guda Dag v Mecklenburg-Predpomorjanski, pa Tach v Porurju in Hessnu.

Guten Abend

Guten Abend (slo. dober večer) je v uporabi, ko pade mrak. Natančnejšega določila ni, sicer pa se pozdravi, kot ste najbrž že ugotovili, uporabljajo podobno kot njihove slovenske različice. Guten Abend ima okrajšavo N’Abend (»Čer!«), ki je rezervirana za bližnje in prijatelje, v profesionalnem okolju pa velja za manj vljudno.

Hallo

Hallo (slo. zdravo, hej) je pozdrav, ki se uporablja po vsej Nemčiji ne glede na čas v dnevu. Rezerviran je za znance in prijatelje, za druge (npr. šefa) pa je bolje izbrati kaj drugega. Različice pozdrava so še Hi, Hey in Hallöchen.

Grüß Gott

Grüß Gott (slo. pozdravljeni) je pozdrav, ki se uporablja enako kot Guten Tag, ob vseh delih dneva in za ljudi, ki niso naši najbližji. V Nemčiji ga boste zasledili v njenih južnih deželah, sicer pa v Avstriji in Švici. Švicarji imajo pravzaprav svojo različico Grüezi, ki je podobna nemški variaciji Grüß’Sie. Med prijatelji se uporablja različica Grüß’dich, podoben pa ji je bavarski pozdrav Griassdi. Čeprav različica izhaja iz fraze Grüße dich Gott (slo. bog z vami), dandanes njena uporaba ni neposredno vezana na religijo. Vezana je na kulturo in običaje dežele. 

Servus

Servus (slo. hej, zdravo) se uporablja enako kot Hallo, torej med prijatelji in bližnjimi. Gre za pozdrav, ki je najpogostejši v Avstriji in na jugu Nemčije. Tako kot Hallo ni vezan na poseben čas v dnevu, ampak velja kadarkoli. Njegova posebnost je, da se lahko uporabi ne le kot pozdrav ob prihodu, ampak tudi ob odhodu (»Adijo!«).

Moin

Moin ali Moin moin (slo. hej, zdravo) je po uporabi enak Hallo in Servus. Večinoma je razširjen na severu Nemčije. Moin nima nobene povezave z Morgen, kot bi lahko zmotno mislili. Oblika se je razvila iz starega izraza nižjega registra Moien Dag (slo. dober dan), kjer se je zadnji del besedne zveze sčasoma opustil, ostal je le pridevnik.

Na?

Na? (slo. kako?) se uporablja izključno med prijatelji in bližnjimi. Gre pravzaprav za okrajšavo vprašanja, kako nam gre, ker pa se je to okrajšano vprašanje ustalilo kot pozdrav, sogovornik od nas pravzaprav ne pričakuje odgovora. Uporablja se po vsej Nemčiji in v vseh delih dneva.

Nemščina v Linguli po izvirni govorni metodi

Našteti primeri so le peščica vseh pozdravov, ki jih uporabljajo v nemško govorečih deželah. Če želite izvedeti več, na primer kaj voščiti ob kosilu in kako se primerno posloviti, obiščite Lingulin tečaj nemščine.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.