Nemščina in prepovedane nemške besede

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Nemščina je bogat jezik, za nekatere nemške besede in fraze pa lahko danes vendarle rečemo, da so »omadeževane«. Gre za besede in fraze, ki imajo močno povezavo z nacističnim režimom. Nacisti so te besede, fraze in slogane pogosto uporabljali, nekatere pa so celo njihova domislica. Čeprav so bile nekatere izmed njih pred tem sestavni del vsakdanjega besedišča in niso zaznamovale nič slabega, se jih je po vojni prijel negativen prizvok. Danes za njih velja, da se jih je v vsakdanjem govoru bolje izogibati. Tečaj nemščine je prava priložnost za spoznavanje zanimivosti o nemškem jeziku.

Katere besede so to?

 • Führer: Med »omadeževane« nemške besede lahko na primer štejemo besedo Führer (vodič, voditelj), kot so naslavljali Hitlerja. Pred tem so jo uporabljali za navadne vodiče (skupin, turistov), danes pa se večinoma uporablja le v zloženkah, kot je Museumsführer (muzejski vodič), Reiseführer (turistični vodič).
 • Sonderbehandlug: (posebna obravnava), ki so jo nacisti uporabljali za označevanje zaplinitve Judov
 • Endlösung: (končna rešitev), ki je označevala poboj vseh Judov,
 • Endsieg: (končna zmaga), ki je pomenila čas, ko bi nacisti zavladali vsemu svetu.

Kaj pa fraze?

Neuradno veljajo za prepovedane naslednje fraze:

  • Arbeit macht frei (delo osvobaja), ki je bila slogan več koncentracijskih taborišč,
  • Jedem das Seine (vsakemu svoje), ki je stala na vhodu v koncentracijsko taborišče v Buchenwaldu,
  • slogan paravojaške organizacije SS Unsere Ehre heißt Treue (zvestoba je naša čast),
  • Blut und Ehre (kri in čast) ter podobne.

Dobro je vedeti 

Naštete nemške besede niso prepovedane, saj bi to kršilo svobodo govora, vendar pa v javnosti, če ne gre za historične razprave, vedno razburijo duha. Nedvomno pa so prepovedane določene geste, kot so javno poveličevanje, upravičevanje in zanikanje nacističnih zločinov (še posebej holokavsta) ali strinjanje z njimi ter javno razkazovanje nacističnih simbolov.

Ob 1.750 EUR zaradi majice z napisom …

Včasih pa vendar ni treba uporabiti natančnih besed, da kdo zaide v težave – dovolj je le asociacija ali namig. Zvezno ustavno sodišče v Karlsruheju je leta 2009 obsodilo člana skrajno desničarske stranke, ki je nosil majico z napisom »die Fahnen hoch« (zastave visoko v zrak). Razlog za kazen, ki je znašala 1.750 evrov, je bil, da so bile besede preveč podobne prvi kitici nacistične himne, ki se začne z »die Fahne hoch« in se nanaša na eno samo zastavo.

Nemščina je polna posebnosti

Res je, da besede same niso nič krive, a vendar so bile prevečkrat uporabljene v napačnem kontekstu, zato jih je doletela takšna usoda. Vsekakor jih je dobro poznati, da se v nemško govoreči družbi nehote ne znajdemo v nerodni situaciji. Nemščina v Linguli vam omogoča, da boste s pomočjo ekipe res dobrih predavateljev, preverjenih programov in učinkovitih načinov jezikovnega treninga svoj čas dobro izkoristili.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.