Nemščina – je res “trd” jezik?

Vedno znova se srečujemo s trditvami, da je nemščina trd jezik, ki je zahteven za učenje. Zaradi člena, ki ga je potrebno postaviti pred samostalnik in nato še uporabiti v pravilnem sklonu, je učenje nemščine morda res zahtevnejše od denimo učenja italijanščine ali španščine. Nemščina vam omogoča, da boste spoznali zanimivosti o nemškem jeziku.

Lingula-ucenje-nemscine-odrasli4Zagotovo pa vam bo znanje nemščine olajšalo osebne in poslovne stike z nemško govorečimi partnerji in odprlo mnoga vrata.

Med najbolj razširjenimi jeziki

Nemščino kot prvi jezik govori od 90 do 98 milijonov ljudi in velja za najbolj razširjen materni jezik v Evropski uniji. Nemščina po številu govorcev na svetu sodi tudi med največje svetovne jezike. Kot materni jezik jo govorijo v Nemčiji, Avstriji, Švici, Luksemburgu in Lichtensteinu.

Jezik mnogih različic

 • Čeprav govorijo nemško tako v Nemčiji kot v Avstriji in Švici, se njihov jezik včasih vseeno razlikuje. Avstrijci npr. mesec januar imenujejo Jänner in Nemci Januar, vozovnici pa se v Švici reče Billet in v Nemčiji Fahrkarte.
 • Tudi v slovenščini najdemo kup germanizmov:
  malar – pleskar,
  putr – maslo,
  štrudelj – zavitek,
  šocl – fant, ljubček,
  ahtati – paziti,
  nucati – potrebovati …
 • Prav tako smo prevzeli veliko nemških pregovorov, med njimi:
  Alte Liebe rostet nicht – Stara ljubezen ne zarjavi
  ali pa Es ist nicht alles Gold, was glänzt – Ni vse zlato, kar se sveti.
 • Reforma nemškega pravopisa, ki so jo začeli uvajati leta 1996, še danes buri duhove. Z njo so želeli poenostaviti nemški pravopis. To naj bi dosegli tudi z drugačnim zapisom samoglasnikov s preglasom ä = ae, ö = oe in ü = ue in manjšo rabo ostrega s oziroma β.

In beseda leta je …

Združenje za nemški jezik (Gesellschaft für deutsche Sprache) vsako leto izbere nemško besedo leta. Leta 2010 je prvo mesto zasedla beseda Wutbürger. Združenje prav tako izbira najgršo oziroma najmanj priljubljeno besedo. V letu 2010 je ta naslov osvojila beseda alternativlos.

 

Nemščina z izkušenimi učitelji

Nemščina v Linguli vam bo dokazala, da mit o težavnem nemškem jeziku ne drži. Z izkušenimi učiteljicami nemškega jezika in preverjeno metodo učenja s kartončki boste nemščino usvojili skozi pogovor, na hiter in zabaven način.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.