Angela Merkel – najbolj vplivna nemška »mati«

Tečaj nemščine ni namenjen zgolj učenju jezika, na njem boste spoznali tudi zanimivosti nemško govorečega območja. Izvedeli boste, katere osebe so v nemškem in svetovnem prostoru pustile nezanemarljiv pečat ter bistveno prispevale k prepoznavnosti Nemčije v svetu. K tem osebam zagotovo sodi tudi eno izmed najbolj prepoznavnih imen nemške politike (die Politik) – Angela Merkel.

Od deklice do mame (vom Mädchen zur Mutti)

Dosedanja nemška kanclerka Angela Merkel je prva ženska, ki je prevzela vodenje nemške vlade (die Regierung). Po mnenju mnogih pa je tudi najvplivnejša ženska na svetu. Na čelu konservativne CDU je ostala skoraj dve desetletji, s kanclerskega položaja se umika po 16 letih. Ljubkovalno ime »deklica« (das Mädchen) ji je dal kancler (der Kanzler) Helmut Kohl. Z leti pa se jo je prijel vzdevek »mati« (die Mutti), saj je bila kot odločna voditeljica praviloma obkrožena z moškimi kolegi.

Prva ženska na kanclerskem stolčku

Politična pot Merklove se je začela na vzhodu Nemčije (der Osten), kjer je bila malo po padcu berlinskega zidu (die Berliner Mauer) izvoljena za poslanko (die Abgeordnete) v nemškem parlamentu in imenovana za ministrico. V vladi Helmuta Kohla je vodila ministrstvo za ženske in mladino (das Bundesministerium für Frauen und Jugend). Preden je leta 2005 postala prva kanclerka, torej ženska na tem položaju, pa so jo izvolili tudi na vodilno mesto v Krščansko-demokratski uniji (die CDU – die Christlich Demokratische Union Deutschlands).

16 let in 10 svetovnih voditeljev

Angela Merkel je kot voditeljica največje gospodarske sile v evropskem prostoru v šestnajstletnem obdobju sodelovala:

  • s štirimi ameriškimi predsedniki (der Präsident) (George Bush mlajši, Barack Obama, Donald Trump in Joe Biden),
  • s štirimi francoskimi predsedniki (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande in Emmanuel Macron) ter
  • z dvema predsednikoma Rusije (Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin).

Angelo Merkel tako z razlogom imenujejo za de facto voditeljico EU, ki je bistveno krojila politično dogajanje v Evropi in po svetu.

Tečaj nemščine z Lingulo

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se pobliže spoznate z zanimivostmi nemško govorečih območij. Z učenjem nemščine po Lingulini izvirni in dokazano učinkovito metodi pa boste zagotovo hitro postali tudi samozavesten in suveren govorec. Znebite se strahu pred govorjenjem v nemščini ter spregovorite nemško z Lingulo!