Nemci in novoletna darila za srečo

Tečaj nemščine je odlična priložnost za spoznavanje nemških navad. Ob prehodu starega leta v novo (Jahreswechsel) je v Nemčiji priljubljena navada (Brauch), da podarijo (verschenken) predmete, ki prinašajo srečo (Glücksbringer). Oziroma z njimi za Silvestrovo okrasijo mizo (Silvestertafel).

Kovanec za srečo

Kovanec za en cent (Glückscent) simbolizira bogastvo (Reichtum). In s podarjenim kovancem (Geldstück) obdarovancu želimo, da bi vedno imel dovolj denarja (Geld).

Sreča v cvetličnem lončku

Srečnež (Glückspilz) je, kdor v naravi najde štiriperesno deteljico (vierblättriges Kleeblatt), ker ta prinaša srečo. Seveda je to kar zahtevna naloga, pozimi pa še sploh, zato deteljico vzgajajo (züchten) v vrtnarijah in prodajajo v cvetličnih lončkih (Blumentopf), ki ga potem nekomu podarimo za srečo.

Živali za srečo

Pujski (Schweinschen) veljajo za simbol plodnosti (Fruchtbarkeit) ter so že od nekdaj znamenje (Zeichen) blagostanja (Wohlstand) in bogastva. Zato v nemščini, če je nekdo imel srečo, rečemo: Da hast du Schwein gehabt.

Pikapolonica (Marienkäfer) je prinašalka sreče, varuje (beschützen) otroke in zdravi (heilen) bolnike. Marienkäfer uničuje uši in druge škodljivce na rastlinah, zato so je  veseli predvsem kmetje (Bauern). Če se pikapolonice otresemo ali jo celo ubijemo (töten), nam to prinese nesrečo (Unglück).

Dimnikarček

Dimnikarji (Schornsteinfeger) so nekdaj, ko se je še kurilo na trdna goriva, dimnik (Kamin) očistili saj (Ruß), da je dobro vlekel in da ni nastal požar (Brand), ter tako prinesli srečo v hišo. Dandanes pa zadostuje, da zavrtimo (drehen) gumb na dimnikarjevi uniformi (Rußgewand) ali pa se dimnikarja dotaknemo (berühren).

Tečaj nemščine: spoznajte navade Nemcev

Odgovor na vprašanje, kaj od vsega tega res prinaša srečo, pa je najverjetneje odvisen od posameznikove vere v srečo, saj kot pravi rek, vera gore premika (Der Glaube versetzt Berge). Spoznavanje navad Nemcev pa vam omogoča tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.