Kako se nemški dijaki poslovijo od šolskih klopi?

Tečaj nemščine je priložnost tudi za pogovor o šolskem sistemu in navadah v Nemčiji. Dijaki zaključnih letnikov (Schulabgänger) junija zapustijo šolske klopi. Dijaki glavnih šol (Hauptschule) in realk (Realschule) se po opravljenem zrelostnem izpitu (Hauptschulabschluss oz. Realschulabschluss) od šole in svojih učiteljev poslovijo na slovesni zaključni prireditvi (Abschlussfeier). Z njo je povezana tudi podelitev (Verleihung) spričeval.

Abiball – prag odraslosti

Gimnazijci (Abiturienten) opravljeni zrelostni izpit (Reifeprüfung) – maturo (Abitur) – proslavijo z maturantskim plesom (Abiball) in maturantskim izletom (Abireise). Za priprave na maturantski ples in organizacijo ostalih aktivnosti, kot so maturantski izlet, zaključne zabave (Abipartys), slovo od šole ipd., skrbi odbor (Abikomitee). Sestavljen je iz dijakov zaključnih maturitetnih razredov, ki imajo vsi določene svoje naloge.

Seveda izbira primerne maturantske obleke (Abikleid) ni prepuščena naključju, temveč se o njej razmišlja že mesece pred plesom. Na pragu odraslosti (Erwachsensein) se namreč vsak želi pokazati v vsem sijaju.

Slovo od šole z Abistreiche

Vsaka generacija maturantov se javnosti predstavi z majicami (Abi-T-Shirt), na katerih z izbiro logotipa (Abillogo) in slogana (Abimotto) prikaže svojo kreativnost in enkratnost. Tudi od šole (Schule) in učiteljev (Lehrer) se poslovijo na izviren način ter za sabo pustijo bolj ali manj nepozabne sledi (Spuren). Tako za dijake nižjih letnikov in učitelje organizirajo zabavne igre (Spiele), zganjajo norčije (Abistreiche) – z baloni napolnijo šolske hodnike ali učilnice (Klassenzimmer), zaprejo vhod v šolo, z blazinami ali zaboji zaprejo učilnice, zasedejo zbornico (Lehrerzimmer) ipd., v glavnem vse v duhu sprostitve in zabave.

Vsak razred izdela svoj Abibuch

Da pa se spomin na skupna doživetja na izletih (Klassenfahrten ) in med šolanjem (Schulbildung) ohrani še čez leta, izdela vsak maturitetni razred (Abiturklasse) svoj letopis (Abibuch), v katerem se v besedi in sliki predstavijo tako razred kot tudi posamezni dijaki; kasneje pa je letopis koristen pripomoček za organizacijo srečanj posameznega razreda oz. letnika (Jahrgangstreffen) ali obletnic (Jubileen).

Tečaj nemščine in priprava na maturo v Linguli

V Lingulo se dijaki – bodoči maturanti pogosto napotijo na intenzivno pripravo na maturo. Tečaj nemščine obiskujejo v eni od skupin, ki se pripravlja na katerega od mednarodnih izpitov – najpogosteje sta to B2 ali C1.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.