Gustav Klimt, slavni avstrijski slikar

Slikar, čigar slike dosegajo najvišje prodajne vrednosti

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se spoznate ne le s slovničnimi pravili, temveč tudi kulturnimi značilnostmi nemško govorečega območja. Pomemben del kulture je tudi likovna umetnost (bildende Kunst). Za avstrijski kulturni prostor je med najpomembnejšimi predstavniki prav slikar Gustav Klimt. Velja za pionirja dunajskega modernizma (der Modernismus) in vodilnega predstavnika secesije (die Secession).

Nedokončan »Poljub« prodal za rekordno vsoto

Za enega izmed svojih najbolj znanih del Poljub (der Kuss) je kupca našel, še preden ga je dokončal. V dunajski galeriji Belvedere so ga kupili leta 1908, za nakup pa so odšteli 25 tisoč takratnih avstrijskih kron (die Kronen). Do tega nakupa je kupec za najdražje prodano delo odštel le 500 kron.

Klimtove umetnine tudi nacističen plen

Pred drugo svetovno vojno (der Zweite Weltkrieg) in med njo so nacisti ukradli številne umetnine. Umetniška dela niso plenili le po Nemčiji, temveč po celotni Evropi. Veliko del so zaplenili Judom ali pa so jih prisilili, da so jim umetnine prodali po smešno nizki ceni. Številna so kasneje vrnili pravim lastnikom, mnoga pa so še vedno izgubljena. Tako se je recimo Muzej moderne umetnosti v Salzburgu moral ločiti od slike Klimta, ki je v njihove roke prišla zatem, ko jo je prvotni lastnici zaplenil gestapo (die Gestapo).

Na obrobju Dunaja stoji Klimtova vila

V zadnjem življenjskem obdobju si je Klimt na obrobju avstrijske prestolnice uredil atelje, ki se ga je z leti prijelo ime Klimtova vila (die Klimt Villa). Hiša stoji na dunajski ulici Feldmühlgasse 11. Slikar je v njej ustvarjal od leta 1911 pa vse do svoje smrti. Atelje (das Atelier) so leta 2012 prenovili, a so pri rekonstrukciji upoštevali številne opise, fotografije in slike ter se tako čim bolj približali izvirniku (das Original).

Tečaj nemščine vam bo razvezal jezik

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je izjemna priložnost, da izpopolnite svoje znanje nemščine in postanete suveren in samozavesten govorec. Ko boste naslednjič obiskali avstrijske galerije, vam tudi opisi umetniških del v nemškem jeziku ne bodo nobena ovira.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.