Karl Otto Lagerfeld, nemška modna ikona

Mož, ki se je želel poročiti z mačko Choupette

Tečaj nemščine je pravi kraj, kjer boste poleg posebnosti nemškega jezika spoznali tudi zanimivosti nemško govorečih krajev. H kulturnim posebnostim Nemčije pa sodita tudi moda (die Mode) in kultura oblačenja, ki povesta veliko o duhu časa. Med najbolj znanimi ikonami nemškega modnega sveta (die Modewelt) je zagotovo Karl Lagerfeld. Več kot tri desetletja je bil kreativni direktor modne hiše Chanel (das Haus Chanel).

Volneni plašč, ki mu je odprl vrata v modni svet

Karl Otto Lagerfeld se je rodil 10. septembra 1933 v drugem največjem nemškem mestu, Hamburgu, očetu Ottu Lagerfeldtu in materi Elisabeth. Družina je bila premožna, saj je bil oče lastnik tovarne za kondenzirano mleko. Kot najstnik je odšel v Pariz, kjer je svoj priimek spremenil v Lagerfeld, saj naj bi ta zvenel bolj svetovljansko.

Svojo prvo modno kolekcijo (die Modekollektion) je predstavil pri 25 letih, vendar pri modnih kritikih ni bila najbolje sprejeta. Vrata v modni svet mu je odprla kreacija volnenega plašča, ki mu je leta 1955 prinesla nagrado za najboljšega oblikovalca (der Modeschöpfer) plaščev.

Moška diva brez dlake na jeziku

Vajeniško delo (die Lehrlingsarbeit) je začel pri francoskem modnem kreatorju Pierru Balmainu, nato pa se je podpisoval pod kreacije pri modnih hišah Chloe, Fendi ter nazadnje tudi pri brezčasnih kolekcijah Chanela. Nemški modni velikan je bil med drugim znan po svoji brezkompromisni direktnosti in brezmejni kritičnosti. Namreč vselej je brez dlake na jeziku povedal svoje mnenje (kein Blatt vor den Mund nehmen).

Slavna mačka Choupette

Svoj prispevek k modi je dala tudi njegova mačka (die Hauskatze) birmanske pasme, ki jo je klical Choupette. Zanjo je junija 2012 dejal, da bi se z njo poročil, če bi se lahko. »Nikoli si nisem misli, da bi se lahko tako zaljubil v mačko,« je nekoč dejal slavni oblikovalec, ki je podobo svoje štirinožne hišne ljubljenke pogosto uporabljal tudi na svojih kreacijah.

Priznani modni oblikovalec Karl Lagerfeld je v 86. letu starosti umrl 19. februarja 2019 v Parizu. Nenadomestljiv del modnega sveta je bil več kot štiri desetletja.

Tečaj nemščine: spregovorite nemško z Lingulo

V Linguli bomo poskrbeli, da boste spoznali vse izraze, ki jih potrebujete za samozavesten pogovor v nemščini. Tečaj nemščine pa bomo popestrili tudi s številni kulturnimi zanimivostmi nemško govorečih območij.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.