Nemci in nudizem ali FKK-Strand

Gotovo poznate kratico FKK in tudi njen pomen, nudistična plaža. Pa ste vedeli, da poimenovanje izhaja iz nemščine? Gre za FKK-Strand ali Freie Körperliche Kultur Strand. Morda ste se na eni izmed mnogih sončili tudi letošnje poletje. Tečaj nemščine je odlična priložnost, da izveste, od kod izvira ta navada, in se naučite vprašati, kje najdete nudistično plažo (Können Sie mir bitte sagen, wo ich einen FKK-Strand finden kann?).

Freie Körperliche Kultur

Sončenja in kopanja v Adamovem in Evinem kostumu si ni izmislil nihče drug kot Nemci. Sicer naj bi se Evropejci do 18. stoletja v javnosti kopali in sončili goli (seveda ločeno po spolu), konec 18. stoletja pa je golota postala tabu. No, ne za večno. Leta 1898 so Nemci v Essnu ustanovili prvo združenje FKK. S Hitlerjevim vzponom na oblast je bila golota v javnosti prepovedana, po koncu vojne pa je ta kultura znova zaživela – v Zahodni Nemčiji skorajda nemudoma, v Vzhodni Nemčiji pa šele v začetku šestdesetih let.

Pred vojno so FKK pogovorno imenovali tudi Abessinien. Beseda je hkrati staro nemško poimenovanje za Etiopijo. Danes sta oba pomena zastarela.

Navodila za uporabo

Na nemških nudističnih plažah lahko najdete naslednje napise:

  • FKK-Strand – Fotografieren verboten (fotografiranje prepovedano)
  • Keine Badeanzüge (kopanje brez kopalk)
  • Der FKK-Strand darf nur bekleidet verlassen werden (nudistične plaže ne zapuščajte goli)

Danes imajo Nemci nudistično združenje Deutsche Verband für Freikörperkultur. Na njihovi spletni strani lahko poiščete kraje po Evropi (med drugim tudi na Hrvaškem), kjer spodbujajo nudistično kulturo. Ponudba ni več omejena le na posamezne kampe in plaže, ampak obstajajo tudi nudistični hoteli, v Münchnu pa je bil nudizem do pred kratkim priljubljen tudi v znanem parku Englischer Garten.

Tečaj nemščine je poučen, a zabaven

Tečaj nemščine je priložnost, da izboljšate svoje znanje nemščine ter izveste še kaj več o Nemcih in njihovih navadah.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.