Oskar Kokoschka – obritoglavi upornik

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da spoznate ne le slovnična pravila, temveč tudi kulturo nemško govorečega območja, na primer likovno umetnost (bildende Kunst). Za avstrijski kulturni prostor je izjemnega pomena eden najvidnejših predstavnikov ekspresionizma Oskar Kokoschka.

Avstrijski umetnik čeških korenin

Kokoschka je avstrijski umetnik čeških korenin, ki se je rodil leta 1886 v Spodnji Avstriji. Obiskoval je dunajsko šolo za umetnost in obrt ter se preizkusil na številnih področjih. Bil je grafik (der Grafiker), slikar (der Maler), scenarist (der Szenarist), dramatik (der Dramatiker) in esejist (der Essayist). Vztrajno se je upiral prevladujočemu umetniškemu secesijskemu slogu (der Jugendstil) in pomagal utreti pot ekspresionizmu (der Expressionismus). Njegov slog se sicer od klasičnega ekspresionizma razlikuje, a je s svojimi deli naredil velike korake v tej smeri (erste Schritte in dieser Richtung).

Obritoglavi upornik in kritik sodobnikov

Kokoschka je v takratni družbi veljal za velikega upornika. Veliko pozornosti je zbujal tudi zaradi svoje obrite glave (kahlrasierter Kopf). Kljub temu pa mu je Gustav Klimt, takratna avtoriteta avstrijskega slikarstva, namenil precej pozornosti.

Kokoschka mu slednje ni vračal, saj je Klimta označil za slikarja kiča (der Kitschmaler), sodobnika Schiela pa za posnemovalca in pornografa.

Neizpolnjena ljubezen do Alme kot vir navdiha

Eno izmed najbolj znanih del Kokoschke je Nevesta vetra (Die Windsbraut), ki je nastalo kot odsev neizpolnjene ljubezni do Alme Mahler. Z Almo, ki je bila vdova komponista (der Komponist) in dirigenta (der Dirigent) Gustava Mahlerja, se je spoprijateljil leta 1911. Le leto dni kasneje se je k njej tudi preselil, a je srečno obdobje trajalo le tri leta.

Tečaj nemščine vam bo razvozlal jezik

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je priložnost, da izpopolnite svoje znanje nemščine in postanete suveren in samozavesten govorec. Ko se boste naslednjič sprehajali po avstrijskih ali nemških galerijah, vam tako tudi opisi umetniških del v nemškem jeziku ne bodo nobena ovira.