Nemci in tipična nemška poroka

Tečaj nemščine je dobra priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi nemško kulturo in navade. Če boste povabljeni na poroko v Nemčijo, boste priča kar nekaj zanimivim običajem. Ste vedeli, da beseda ohcet, ki jo pogovorno Slovenci veliko uporabljamo, izhaja iz nemške besede Hochzeit.

Nekaj tradicij se začne že pred poroko

Že ob rojstvu deklice njena družina po tradiciji posadi več dreves, ki jih po zaroki posekajo, da lahko izplačajo njeno doto (die Aussteuer). Pred zaroko pa začne dekle tudi varčevati kovance, s katerimi bo kupila poročne čevlje, kar naj bi prineslo srečo v zakonu (die Ehe).

Hochzeitsladerjeva naloga

Star bavarski običaj je, da izbran moški – Hochzeitslader – osebno povabi na poroko vse goste. Oblečen je v bavarsko nošo, v rokah pa nosi šopek z barvnimi trakovi na dolgi palici. Če bodo povabljeni prišli na poroko, to potrdijo tako, da mu na klobuk (der Hut) pripnejo enega izmed trakov. Če je povabljencev veliko, lahko takšno »raznašanje« vabil (die Einladung) traja tudi nekaj dni!

Pospravljanje kupa keramike večer pred poroko

Večer pred poroko bodoča nevesta (die Braut) in ženin (der Bräutigam) organizirata »Polterabend«, razbijanje krožnikov in podobnih keramičnih izdelkov, kar naj bi poskrbelo za srečo mladoporočencev (die Frischvermählte). Razbijanje stekla ni dovoljeno, saj prinaša nesrečo (das Unglück). Dogodka pa se lahko udeležijo tudi tisti, ki sicer na poroko niso povabljeni. Bodoča zakonca nato skupaj pospravita razbitine, kar simbolizira njuno sodelovanje v zakonu.

Spopad za največji kos nevestine vlečke!

Poleg metanja šopka je pogosta tradicija tudi ples pod vlečko – Schleiertanz. Mladoporočenca zaplešeta pod nevestino vlečko (der Schleier), ko pa se glasba ustavi, morajo samske ženske raztrgati nevestino vlečko, tista, ki dobi največji kos, pa se bo naslednja poročila.

Prva naloga za mladoporočenca – Baumstamm sägen

Takoj po poročnem obredu mladoporočenca že čaka prva naloga – žaganje (sägen) lesenega polena. S trudom zakonca pokažeta svojo skupno moč, ki jo bosta imela v zakonu.

Rezanje torte je lahko zelo zanimivo …

Pri rezanju torte je pomembno, kdo prvi položi roko na nož (das Messer), saj bo ta nosil hlače v zakonu. Ta legenda lahko izzove zabavno prepiranje in boj za položaj na držalu noža.

Ugrabljena nevesta

Ena izmed igric, ki jih po obredu lahko pripravijo gostje, je Brautentführung. Prijatelji mladoporočencev po poroki ugrabijo (entführen) nevesto in se odpravijo na pijačo po različnih barih. Ženin mora nevesto poiskati, včasih pa plačati v baru tudi kakšen račun, ki ga za seboj pustijo navihani »ugrabitelji«.

Tečaj nemščine vam pomaga spregovoriti

Tečaj nemščine vam bo pomagal, da se boste samozavestno sporazumevali v najpogostejših vsakodnevnih situacijah ter na zabaven in poučen način raziskali zanimivosti o Nemčiji in Nemcih.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.