Prvošolci v Nemčiji – prvi šolski dan

Po poletnih počitnicah (Sommerferien) se ponovno odprejo šolska vrata in med najbolj navdušenimi (begeistert) so zagotovo prvošolčki (ABC-Schützen oz. Erstklässler). Tečaj nemščine je prava priložnost za spoznavanje kulture nemško govorečih držav.

tečaj nemščine

Od sladkarij do mobilnih telefonovnemscina-prvi-solski-dan

Za prvošolce pomeni vstop v šolo (Schuleinstieg) začetek novega obdobja in vsi tradicionalno dobijo škrnicelj (Schultüte oz. Zuckertüte), v katerem se znajdejo sladkarije (Süßigkeiten) in šolske potrebščine (Schulzeug) ter celo mobilni telefoni (Handys).

Začetki škrnicljev segajo v 19. stoletje

Ta navada (Brauch) sega v začetek 19. stoletja, ko so prvošolčki (Schulanfänger) z dežel Sachsen in Türingen za prijetnejši prvi šolski dan dobili škrniclje s sladkarijami (Zuckertüten), sadjem (Obst) in orehi (Nüsse). Pripovedovali (erzählen) so jim, da škrniclji rastejo na drevesu (Schultütenbaum), in ko so dovolj veliki, je čas za šolo.

Kupljeni ali izdelani doma

tečaj nemščineStarši (Eltern) škrniclje kupijo, za kar namenijo okoli 70 evrov, ali pa jih izdelajo (basteln) oz. napolnijo (befüllen) sami. Narejeni so iz najrazličnejših materialov, npr. kartona, blaga (Stoff) ali celo lesa (Holz), in z raznolikimi motivi – od tradicionalnih živalskih do trenutno najpopularnejših minionov. Po obliki pa se med seboj razlikujejo (unterscheiden), saj so v nekdanji Vzhodni Nemčiji (NDR) šestkotne oblike in dolgi okoli 85 centimetrov, drugod pa koničasti in 10 centimetrov krajši. Pri vsem tem pa je najpomembneje, da otrokom začetek šole (Schulanfang) ostane v lepem in prijetnem spominu (Erinnerung), ki je s pomočjo škrniclja, napolnjenega s sladkimi dobrotami, še toliko slajši (süßer).

Tečaj nemščine: več kot le učenje slovnice

Zanimivosti o šolstvu nemško govorečih dežel je še veliko. Obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste razširili svoje besedišče in izboljšali svoje znanje slovnice.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.