Prvošolci v Nemčiji – prvi šolski dan

Po poletnih počitnicah (die Sommerferien) se ponovno odprejo šolska vrata in med najbolj navdušenimi (begeistert) so zagotovo prvošolčki (ABC-Schützen oz. Erstklässler). Tečaj nemščine je prava priložnost za spoznavanje kulture nemško govorečih držav.

Od sladkarij do mobilnih telefonov

Za prvošolce pomeni vstop v šolo (der Schuleinstieg) začetek novega obdobja in vsi tradicionalno dobijo škrnicelj (die Schultüte oz. Zuckertüte), v katerem se znajdejo sladkarije (die Süßigkeiten) in šolske potrebščine (das Schulzeug) ter celo mobilni telefoni (die Handys).

Začetki škrnicljev segajo v 19. stoletje

Ta navada (der Brauch) sega v začetek 19. stoletja, ko so prvošolčki (der Schulanfänger) z dežel Sachsen in Türingen za prijetnejši prvi šolski dan dobili škrniclje s sladkarijami, sadjem (das Obst) in orehi (die Nüsse). Pripovedovali (erzählen) so jim, da škrniclji rastejo na drevesu (der Schultütenbaum), in ko so dovolj veliki, je čas za šolo.

Kupljeni ali izdelani doma

Starši (die Eltern) škrniclje kupijo, za kar namenijo okoli 70 evrov, ali pa jih izdelajo (basteln) oz. napolnijo (befüllen) sami. Narejeni so iz najrazličnejših materialov, npr. kartona, blaga (der Stoff) ali celo lesa (das Holz), in z raznolikimi motivi – od tradicionalnih živalskih do trenutno najpopularnejših minionov. Po obliki pa se med seboj razlikujejo (unterscheiden), saj so v nekdanji Vzhodni Nemčiji (BRD) šestkotne oblike in dolgi okoli 85 centimetrov, drugod pa koničasti in 10 centimetrov krajši. Pri vsem tem pa je najpomembneje, da otrokom začetek šole (der Schulanfang) ostane v lepem in prijetnem spominu (die Erinnerung), ki je s pomočjo škrniclja, napolnjenega s sladkimi dobrotami, še toliko slajši (süßer).

Kdaj odprejo škrniclje?

Včasih je med šolarji veljalo pravilo, da lahko škrniclje odprejo (auspacken), ko prispejo v šolo. Danes se tega običaja v nemških družinah držijo le redko, saj škrniclje pogosto odprejo kar doma (zu Hause). Po mnenju nekaterih je do spremembe prišlo zaradi stigmatizacije otrok. Tisti, katerih vsebina škrnicljev ni bila tako prestižna, so se namreč počutili zapostavljene. Škrniclji so vmes postali statusni simboli (das Statussymbol), zato so jih otroci sčasoma prejeli in odprli v ožjem družinskem krogu, kjer se niso primerjali z drugimi.

Tečaj nemščine: več kot le učenje slovnice

Zanimivosti o šolstvu nemško govorečih dežel je še veliko. Obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste razširili svoje besedišče in izboljšali svoje znanje slovnice.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.