Michael Schumacher – nemški dirkač

Prvak, ki so mu rekli kralj dežja

Tečaj nemščine ni namenjen zgolj učenju jezika, na njem boste spoznali tudi zanimivosti nemško govorečega območja. Izvedeli boste denimo, katere osebe so v nemškem in svetovnem prostoru pustile nezanemarljiv pečat in bistveno prispevale k prepoznavnosti Nemčije v svetu. K tem osebam zagotovo sodi tudi eden najboljših in do zdaj najuspešnejših voznikov Formule 1 (die Formel 1) – Michael Schumacher.

Iz »kraljeve« formule v F1

Prvi gokart (das Gokart) na pedale je Schumacher (letnik 1969) v dar dobil pri rosnih štirih letih. Tako mu je bilo skoraj v zibko položeno, da bo nekoč postal dirkač.

Kmalu je bil najmlajši član bližnjega karting kluba, po končani šoli je postal vajenec (der Lehrling) v mehanični delavnici. V prostem času pa se je začel ukvarjati z dirkanjem (das Rennen). Po končanem vajeništvu je presedlal v Formulo König, nato v Formulo 3 in nazadnje v Formulo 1. Tam je zaradi svoje sposobnosti hitro zaslovel in bil bistveno zaslužen tudi za popularizacijo Formule 1 v Nemčiji. Pred časom Schumacherja je imela F1 namreč v Nemčiji status obrobnega športa.

Kralj dežja (der Regenkönig)

Schumi je zaradi svojih sposobnosti hitro napredoval v karieri. Znan je bil tudi po tem, da je progo (die Fahrstrecke) na dirkališčih odlično odpeljal tudi v težjih vremenskih pogojih. In to predvsem v dežju, zato se ga je prijel vzdevek mojster dežja (der Regenmeister) oziroma kralj dežja (der Regenkönig).

Dirkanje je Schumacherjem v krvi

Michael Schumacher, ki je danes star 52 let, je v Formuli 1 nastopal med letoma 1991 in 2012. Sedemkratni prvak (der siebenfache Weltmeister) v skupnem seštevku je na zmagovalno stopničko stopil na 91 dirkah.

Zdaj njegovo poslanstvo v F1 nadaljuje njegov sin Mick Schumacher. Trenutno vozi za Haas, zaradi slavnega priimka pa se od 22-letnega Micka veliko pričakuje.

Usodna smučarska nesreča

29. decembra 2013 se je Schumi med smučanjem (das Skifahren) v Franciji hudo poškodoval ter pri padcu utrpel hude možganske poškodbe. Mesece je bil v komi (das Koma) in kritičnem stanju, od nesreče pa se je družina oddaljila od javnega življenja. Podrobnosti o zdravstvenem stanju enega najboljših voznikov F1 je bilo vse od nesreče zelo malo. 15. septembra 2021 pa je Netflix začel predvajati dokumentarec Schumacher. V njem bo družina prvič po usodni nesreči javno spregovorila o trenutnem stanju sedemkratnega svetovnega prvaka.

Tečaj nemščine z Lingulo

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se pobliže spoznate z zanimivostmi nemško govorečih območij. Z učenjem nemščine po Lingulini izvirni govorni metodi pa boste zagotovo hitro postali tudi samozavesten in suveren govorec.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.