Silvestrski večer po nemško – zanimive navade

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Tečaj nemščine v Linguli je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite več o tradicijah in zanimivostih nemško govorečih držav. Zadnji večer v letu si nas večina predstavlja z dobro obloženo mizo, dobro družbo (die Gesellschaft) in kozarčkom penine (der Sekt) ob polnoči. V Nemčiji pa si najdaljši večer v letu (Silvester) popestrijo še z različnimi navadami, ki so značilne samo za to noč. Čeprav ta večer v Sloveniji in Nemčiji imenujemo enako, se navade (die Bräuche) Nemcev na ta dan precej razlikujejo od naših.

Zanimive navade Nemcev na silvestrovo

1. Nazdravite s Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle je punč (der Punch), ki na novoletni večer v Nemčiji ne sme manjkati. Njegova priprava zahteva veliko več časa kot priprava navadnega kuhanega vina (der Glühwein), pa tudi odstotek alkohola v njem je nekoliko večji. Vroči punč se pripravlja iz rdečega vina (der Rotwein), ruma (die Rum), pomaranč (Orangen), limon (Zitronen), cimeta (der Zimt) in klinčkov (Gewürznelken).

2. Ogled filma Večerja za enega

Kratek britanski film Dinner for One (Večerja za enega) že od leta 1972 spada v obvezen novoletni televizijski program (das Fernsehprogramm) v Nemčiji. Predvaja se na različnih programih ob različnih urah. Čeprav se predvaja vsak silvestrski večer, si ga je lani zopet ogledalo kar 17 milijonov Nemcev.

3. Taljenje svinca in napovedovanje prihodnosti

Nemci recimo na ta večer na zabaven način napovedujejo prihodnost. Nad svečo (die Kerze) v žlici stalijo košček svinca, ki ga nato zlijejo v ledeno hladno vodo. Svinec se oblikuje v nenavadne oblike. Z nekaj domišljije (die Fantasie) lahko iz njih napoveste, kaj vas čaka v prihodnjem letu.

4. Kislo zelje in leča prinašata bogastvo, perutnine pa se izogibajte

Kislo zelje (das Sauerkraut) in leča sta obvezni sestavini novoletne večerje. Prinašala naj bi namreč bogastvo (das Reichtum) in srečo v prihodnjem letu. Perutnini (das Geflügel) pa se tisti bolj vraževerni Nemci na ta dan izogibajo, saj naj bi v naslednjem letu prinašala nesrečo.

Tečaj nemščine: spoznajte nemške običaje

Zanimivih navad Nemcev je še veliko, nekaj ste jih že spoznali, še več pa jih razkrije tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.