Prepovedane teme – o čem Nemci ne govorijo?

Če ne vemo, katere so nezaželene teme oziroma tabuji v neki državi, se lahko hitro znajdemo v neprijetni situaciji. Preden se zapletemo v pogovor z novim znancem iz tujine, je zato dobro vedeti, kaj so tabuji drugega naroda. Tečaj nemščine vam nudi spoznavanje tem, o katerih Nemci ne govorijo.

Seks in čistoča

Medtem ko so nekatere države bolj odprte do seksa, to za Nemčijo ne velja. Izogibajo se tako pogovorov o spolnih odnosih kot tudi pogovorov o osebni higieni. Tema je občutljiva celo med zakonci oziroma partnerji.

Denar in plača

Nemci o premoženju in plači ne govorijo radi. Receptor v hotelu vam podatka o svojem prihodku ne bo zaupal. Če vas zanimajo plače v določenem sektorju, si njihove okvirne vrednosti raje oglejte na internetu.

Nemški avtomobili

Nemški avtomobili so nedotakljivi, zato je tale zapis na Twitterju za Nemce kar bogokleten: O čem se v Nemčiji ne govori: #Toyota izdela s 344 tisoč delavci več avtomobilov kot #VW s 595 tisoč.

Religija

Novega nemškega znanca ne sprašujte po njegovi verski opredelitvi. Za zaprtimi vrati in v temu namenjenih institucijah se lahko vsak drži navad svoje vere, sicer pa se o religiji v Nemčiji ne govori na glas. Zanimivo je, da se v tisku pojavlja kritika kristjanov oziroma krščanske vere (»Kako more biti papež proti kontracepciji?!«), medtem ko je kritika islama prepovedana, saj vzbuja sume o ksenofobiji.

Druga svetovna vojna in čas nacizma

Druga svetovna vojna je obdobje, v katerega raje ne dregajte. Sicer bodo Nemci prijazni in vam bodo odgovorili na nekaj vprašanj, a če boste vrtali naprej in po možnosti iskali prepir, ne bodo več tako ustrežljivi. Druga svetovna vojna je še vedno žgoča tema na nemškem ozemlju in njene posledice se še vedno čutijo v kulturi. Nemci so na primer zelo zadržani pri izražanju domoljubja; bolj šaljivi pravijo, da se ta pokaže le na nogometnih tekmah. Pozdravi in salutiranje iz časa nacizma ali javno razkazovanje svastike in drugih simbolov tretjega rajha se kaznujejo s kaznijo do pet let zapora.

Druge tabu teme v nemščini

Poleg naštetih obstajajo v Nemčiji tudi druge tabu teme, na primer incest (ta je v nasprotju z drugimi državami EU v Nemčiji še vedno kaznivo dejanje), hujše bolezni, invalidnost, posilstvo in alkoholizem. V ožjem družinskem krogu ali med prijatelji pogovor kdaj nanese tudi na katero od zgoraj naštetih tem, vendar je tudi to bolj izjema kot pravilo.

Obiščite tečaj nemščine v Linguli

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam omogoča pogovor o vsem mogočem. Nekatere teme pa so tudi na tečaju nemščine lahko pravi tabu in o njih iz previdnosti in strahu pred preveč burnimi razpravami raje ne govorimo in se dotaknemo le bolj vsakdanjih.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.