Zanimive navade v Nemčiji, ki jih ne poznate

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Naj vas Nemčija ne preseneti

Tečaj nemščine vas med drugim pripravi tudi na malenkosti, ki jih morda sicer ne bi pričakovali, ko potujete v Nemčijo. Tu je nekaj stvari, ki jih Nemci počnejo drugače, kot jih počnemo v Sloveniji.

Kaj je to voda iz pipe?

Če boste v restavraciji naročili vodo, boste dobili mineralno vodo (Mineralwasser). Za Nemce to ni nič nenavadnega. Mineralna voda je zelo priljubljena, tudi na policah trgovin boste opazili več znamk mineralne kot navadne vode (stilles Wasser). Če želite piti negazirano vodo, boste morali natakarju to tudi povedati. Prav tako ni v navadi, da bi kdo prosil za vodo iz pipe (Leitungswasser). Lahko vas bodo celo začudeno pogledali, če prosite za kozarec vode iz pipe.

Pa še to – Nemci ob kavi ne postrežejo vode, kot smo vajeni v Sloveniji. Vodo boste morali naročiti in plačati posebej.

Ne mečite denarja skozi okno

Nemci plastenke reciklirajo. Vsaka plastenka je vredna 0,25 evra, vrnete pa jih lahko v katerikoli trgovini, ki ima avtomat za vračilo plastenk (navadno ga najdete v večjih trgovinah, kot so Lidl, Aldi in Penny). Denar, ki ga prejmete nazaj, ste plačali, ko ste plastenko kupili. Nemci to »kavcijo« imenujejo Pfand, povratno plastenko pa Pfandflasche. Še opozorilo: plastenke ne smete stisniti. Avtomat jo bo prepoznal le, če bo v originalnem stanju.

Kje so zebre?

V manjših mestih boste prehod za pešce (Zebrastreifen) iskali zaman. V nasprotju z večjimi mesti, kjer je križišče s prehodom skorajda na vsakem koraku, lahko v manjših mestih cesto prečkate kjerkoli. Pazite le, da je odsek pregleden in da je cesta res prazna.

Nedelja tudi za trgovce

V Nemčiji je nedelja prost dan tudi za trgovce. Če ste vajeni, da lahko v nedeljo dopoldan skočite do najbližje trgovine (Laden) in hitro kupite, kar ste pozabili za kosilo, boste v Nemčiji naleteli na zaprta vrata. Prodajalne so med tednom odprte kakšno uro dlje kot pri nas, do devete ali desete ure zvečer, v nedeljo pa boste kruh našli le na nekaterih bencinskih črpalkah (Tankstelle).

Tečaj nemščine odpira obzorja

Želite izvedeti še več o Nemčiji in njenih posebnostih? Obiščite Lingulin tečaj nemščine in se kar najbolje pripravite na pot proti severu.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.