Dnevnik tečajnice: izpit je lahko tudi zabaven

Martina

Moje ime je Martina. V Linguli sem obiskovala tečaj nemščine dobri dve leti in o tej izkušnji napisala kratek dnevnik.

Četrti del dnevnika.

 

Moja najljubša beseda je …

Le zakaj so nemške besede tako težke? Mnoge od njih smo celo poslovenili, pa vseeno ne gredo v glavo. Morda zato Nemci vsako leto izbirajo najlepšo nemško besedo. Letos je moja najljubša beseda Glühbirne. Pomeni  žarnico oziroma v dobesednem prevodu svetlečo hruško. Všeč mi je, ker lepo zveni in ker opisuje to, kar žarnica je. Na žalost imajo tudi Nemci zdaj Spaarlampe, tako kot imamo mi varčne sijalke, in Glühbirne bo prej ali slej izginila iz standardnega besednjaka. Všeč mi je tudi zato, ker je dober primer tega, kako znajo Nemci opisno tvoriti besede –Wörterbuch je knjiga besed, Fahrrad je kolo, s katerim se pelješ, Hochzeit je veliki trenutek …  Besede pa naenkrat niso več tak bavbav.

Čas izpita se bliža

Vseeno pa pritisk ne popušča. Čas zaključnega izpita se bliža in nervoza narašča. Pregled vsega, kar smo se od oktobra naučili, ni kratek. Pravzaprav je snovi ogromno, pa moramo še dve lekciji vzeti! Vsak od nas ima sebi najmanj ljubo snov. Po tem, ko sem usvojila perfekt, me zdaj mučijo sklanjatve. Ob tem da še vedno pri številnih besedah nisem prepričana glede spola. Da o predlogih niti ne govorim.

Übung macht den Meister!

izpit v Linguli

Tolažba, čeprav slaba, je, da imajo težave tudi vsi sošolci. Še dobro, da bomo zadnji teden pred izpitom ponavljali. Občutek pred izpitom bo veliko boljši. Ali pa tudi ne, saj bo ponavljanje razkrilo tako, kaj znamo, kot česa ne znamo.

Trenutno se vsi sprašujemo, ali bomo izpit sploh opravili, in že preverjamo, kdaj so dodatni roki, če nam ne bo šlo. Še mene, ki sem en Lingulin izpit že opravila (za večino mojih sošolcev je to prvi semester) in vem, da je test čisto primeren našemu znanju, zvija v želodcu. Učiteljici pa se nam samo smejita in spodbujata. Ponavljanje smo izkoristili tudi za to, da smo izvedeli, kateri snovi se moramo zadnji vikend pred izpitom še posebej posvetiti. Ponovili smo dialoge in samostojno govorjenje o izbrani temi. Morala bi biti precej samozavestna.

Učenje nemščine za znanje

zaključni izpit

Na dan D smo še tik pred zdajci kukali v zvezke, da bi v zadnjem trenutku še kakšno stvar ponovili. Bili smo živčni, a tudi dobre volje – kar bo, pač bo. Namig, kaj bo tema samostojnega sestavka, smo upoštevali in se pripravili. Zame je to najtežji del izpita, pokazati je treba samostojno obvladovanje slovnice in besedišča in napisati smiselno besedilo.

Ko smo dobili izpitne pole, je v učilnici zavladala tišina. Na prepisovanje od sošolcev v tako majhni skupini ne gre računati, ker nas ni težko nadzorovati. Pa tudi pravega smisla nima, saj se ne učimo za ocene, ampak da bi znali. Smo pa vseeno izkoristili trenutek, ko je učiteljica stopila ven, ker nas je motil hrup iz sosednje učilnice, da smo drug pri drugem na hitro preverili nekaj odgovorov.

Ustni del zaključnega testa z veliko smeha

Ko smo oddali izpolnjene teste, nam je ostal le še ustni izpit. Vidimo se torej čez dva dni, za še zadnje dejanje v tem semestru. Ustni izpit se mi je vedno zdel lažji, ni treba paziti na pravilen zapis besed in tudi kakšna slovnična napaka se v govoru spregleda. Moralo bi iti brez težav.

Ko le ne bi imela takrat najslabšega dne v tem letu! Samostojno govorjenje je bilo slabše kot na prvem izpitu. Brez pretiravanja. Še dobro, da smo vse napake in nerodnosti sprejeli z dobro mero humorja. Zgodila sem nam je vroča namesto svetla srajca (heißes namesto helles Hemd – čisto logična pomota), nasmejali smo se ob nerodnem nakupovanju živil – kruh je bil tako svež, da je bil jutrišnji – in zatikajočemu se pogovoru v restavraciji. Res sem mnogo izpitov opravila bolje kot tega, a še nikoli se nisem pri tem tako nasmejala!

Občutek, ko spregovoriš v nemščini, je krasen in ti da samozavest. Res ni treba, da je vse pravilno.

V Linguli je učenje nemščine prijetno in sproščeno, slovnico vas učimo prek pogovora, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.

Imate vprašanja o učenju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.


Ostali zapisi: