Dnevnik tečajnice: dolgo vroče poletje

Martina

Moje ime je Martina. V Linguli sem obiskovala tečaj nemščine dobri dve leti in o tej izkušnji napisala kratek dnevnik.

Drugi del dnevnika.

Dolgo vroče poletje

Ja, itak. Čari poletja so naredili svoje in učenje nemščine je bilo pozabljena. Vse do sredine septembra, ko je bil čas za vpis v nadaljevanje tečaja in se je oglasila slaba vest.

Učila se nisem nič, tudi nemške televizije nisem gledala, čeprav to učitelji zelo priporočajo. Ne ravno poročil, ampak kakšne resničnostne oddaje, kjer je jezik domač in vsakdanji, precej blizu tistemu, kar že znam. Odkrila sem sicer, da je na ZDF program pogosto podnaslovljen – tako da lahko hkrati poslušam in berem, kar mi pri učenju zelo pomaga. Odgovorila sem tudi teti na sporočilo, da pride jeseni v Slovenijo na obisk. Napisala sem cela dva stavka!

Obeti za nov semester?

Torej, oktober in s tem nov semester, je bil pred vrati.

  • Moje znanje? Konec spomladanskega semestra minus poletne počitnice.
  • Obeti? 90 ur predavanj, veliko nove snovi na nekoliko majavo podlago.
  • Napoved? Težka bo.

Zamujeni začetek

Zamudila sem prva tri srečanja in v tem času so sošolci vzeli novo snov. Z učiteljicama so se pogovarjali o počitnicah in se naučili govoriti v pretekliku. Lepo, le da meni ni bilo nič jasno. Gledala sem butasto in razmišljala, kako točno se tvori ta perfekt – torej pomožni glagol plus glagol v __?

Trudila sem se s skrivnostnim pravilom, ki ga nikakor nisem mogla razvozlati. Kdaj haben in kdaj sein? Zakaj se končnice spreminjajo? Razpredelnica nepravilnih glagolov je bila v veliko pomoč. Ko zdaj Sabina ali Rosanda rečeta Jetz sagen Sie die Sätze in Perfekt, ne otrpnem več od strahu.

Korak za korakom

Izkazalo se je, da čez poletje vendarle nisem pozabila čisto vsega, kar smo se v prvih mesecih naučili. Še več, veliko stvari sem se skozi pogovor, in tega je na urah res veliko, brez težav spomnila. Obe učiteljici nas »silita« ogromno govoriti in iz dialoga v dialog se moja samozavest dviga. Ja, še vedno ne morem povedati vsega, kar bi si želela, lahko pa povem več. Tako kot Rima niso zgradili v enem dnevu, se tudi nemščine ne morem naučiti čez noč. In stvari postajajo vedno težje.

Učenje nemščine je zabavno, a učinkovito

V Linguli je učenje nemščine prijetno in sproščeno, slovnico vas učimo prek pogovora, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.

Imate vprašanja o učenju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.


Ostali zapisi: