Čebelji pik – okusna nemška sladica

Tečaj nemščine vam bo pomagal razširiti besedišče, prav tako pa je tudi odlična priložnost za pogovor o bogati nemški kulinariki. Ena izmed slavnih nemških sladic je čebelji pik ali Bienenstich, sladko pecivo iz medu.

Legenda o čebeljem piku

Sladica je dobila svoje ime po zgodbi, da je nanjo priletela čebela in pičila nemškega slaščičarja (die Bäckerlehrlinge), ki je pripravljal pecivo. Po drugi legendi pa je bila sladica narejena v čast dvema mladima pekoma, ki sta po naključju ubranila mesto tako, da sta na napadalce vrgla čebelje gnezdo.

Recept za pecivo 

Pecivo, narejeno iz kvašenega testa, mandljeve medene skorjice in sladkega nadeva, je vse prej kot neprijetno presenečenje.

Kvašeno testo

  • 600 g moke (das Mehl)
  • 50 g sojine moke
  • 1 kocko kvasa
  • 3,75 dl mleka (die Milch)
  • 50 g masla (die Butter)
  • 50 g medu (der Honig)
  • polovico čajne žličke cimeta

Mandljeva skorjica

  • 100 g masla
  • 200 g mandljevih lističev (die Mandelblättchen)
  • 200 g medu

Nadev

  • 0,5 l mleka
  • 250 g masla
  • 75 g medu
  • 40 g jedilnega škroba
  • 1 svež vaniljev strok (die Vanilleschote)

Priprava

Kvašeno testo pripravimo iz suhih sestavin, ki jih zmešamo (verrühren) med sabo in jim dodamo še zmes mokrih sestavin. Vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo, ki ga pokrijemo s krpo. Testo (der Teig) naj vzhaja vsaj pol ure.

Testo nato razvaljamo v obliki pekača, ki smo ga prej premazali z maslom, in testo v pekaču pustimo vzhajati še približno 15 minut.

Okus poplača ves trud

Med tem lahko pripravimo mandljevo medeno skorjo. V kozici stopimo (schmelzen) maslo, med in mandljeve lističe. Medeno mandljevo zmes nato namažemo na vzhajano testo in vse skupaj pečemo na 220 °C približno 30 minut.

Ko se biskvit peče, pripravimo nadev (die Füllung). V kozici segrejemo med. V drugi posodi zmešamo mleko, jedilni škrob in stržen vaniljevega stroka. Mešanico nalijemo v segret med, zmes zavremo, odstavimo in ohladimo. V posodi zmehčamo maslo in mu po žlicah dodamo ohlajeno medeno zmes.

Pečeno testo ohladimo, prerežemo (durchschneiden) in spodnjo plast namažemo (streichen) z nadevom, nato jo prekrijemo z zgornjo plastjo.

Tečaj nemščine omogoča spoznavanje kulinarike

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se naučite tudi kulinaričnih izrazov.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.