Nemški piknik in Schwenkermeister

Tečaj nemščine je priložnost za pogovor o jezikovnih pa tudi kulinaričnih zanimivostih. Ste že slišal za piknik z žarom Schwenker ali zrezkom Schwenker ali izraz Schwenkermeister?

Kako postaviti Schwenker?

Schwenker je trinožni žar (der Grill), ki izvira iz nemškega Posarja. Sestavljen je iz trinožnega železnega ogrodja, ki ima na vrhu kljukico, na katero obesite verigo (die Kette) z rešetko (der Rost). Rešetka mora biti pričvrščena na treh enakomerno razporejenih verigah, ki ostane vodoravna. V sredini trinožnika zakurite ogenj (das Feuer) in nanj položite oglje (die Kohle). To lahko storite tudi v za to primernem železnem koritu. Verige, ki držijo rešetko, morajo biti dovolj dolge, tako lahko rešetko dvigate in spuščate, odvisno od temperature. Nemci na žaru Schwenker radi pečejo vse vrste mesa (das Fleisch). Pomembno je, da rešetko med pečenjem rahlo premikate, saj se bo meso tako enakomerno speklo.

Priprava kulinarične specialitete je preprosta

Schwenker je tudi ime za okusen svinjski zrezek (das Schweineschnitzel), ki ga Nemci radi pripravljajo na istoimenskem žaru. Priprava takšnega zrezka traja kar tri dni, zato lahko medtem postavite žar Schwenker in čas vam bo hitreje minil.

Potrebovali boste:

  • 1 kg svinjskih kotletov (debeleje narezanih) (das Schweinekotelett), začinjenih s poprom in soljo (Salz und Pfeffer)
  • 1 kg na krhlje narezane čebule (die Zwiebel)
  • nekaj vejic timijana (der Thymian)
  • 1 kozarec renskega rizlinga (der Riesling)

Tridnevno mariniranje

Meso z zgornjimi dodatki za tri dni postavite v hladilnik. Ko bo pripravljeno, pa ga položite na rešetko za pečenje, dodajte tudi čebulo in zelišča (die Kräuter). Zrezke zapecite na vsaki strani po svojem okusu.

Čestitke, postali ste pravi Schwenkermeister!

Ne, s tem ne mislimo, da ste postali zrezek ali trinožni žar, temveč nekdo, ki peče meso na trinožnem žaru. Takšno osebo po nemško poimenujemo kar z isto besedo – Schwenker. Če pa boste na žaru Schwenker pripravili zrezek Schwenker, pa lahko rečemo, da ste postali kar Schwenkermeister!

Nekaj kuharskih izrazov v nemščini

  • binden – zgostiti
  • backen/braten – peči
  • dämpfen – dušiti
  • filetieren – filirati
  • gratinieren – gratinirati
  • panieren – panirati
  • passieren – pretlačiti
  • pürieren – pirirati
  • rösten – peči (brez maščobe ali tekočine)
  • transchieren – narezati

Tečaj nemščine z Lingulo

Tečaj nemščine je pravo mesto tudi za pogovore o kuhanju in receptih. Spoznali boste praktične kuharske izraze, ki vam pridejo prav pri prebiranju nemških kuharskih knjig.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.