Zürcher Geschnetzeltes – švicarska dobrota

Švica je dežela številnih kulinaričnih dobrot. Zagotovo vsi poznate slavne švicarske sire, kot so Ementaler, Gruyère in Appenzeller. Znane so tudi različne jedi, ki jih pripravijo iz sira, kot sta slavni sirni fondi (das Käsefondue) in Raclette. Tudi s švicarsko čokolado ste se zagotovo že kdaj sladkali ali jedli misli (das Müsli), ki je švicarski izum.

Morda pa niste vedeli, da so v čudovitem alpskem svetu znani tudi po jedi Zürcher Geschnetzeltes, ki bi jo lahko prevajali kot narezano meso po züriško. Tečaj nemščine pa je najboljši način, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi kulinarične dobrote posameznih nemško govorečih držav.

V kuharskih knjigah iz štiridesetih let 20. stoletja

Ta priljubljena švicarska jed se je v kuharskih knjigah prvič znašla leta 1940 in izhaja iz okolice Züricha. Tradicionalno se pripravi iz teletine, vendar različni recepti vključujejo tudi jetrca ali piščanca. Zraven pa najraje postrežejo Rösti, ki velja za švicarsko verzijo nemških Reibekuchen, rezance ali riž.

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten) za 4 porcije:

  • 600 g teletine (das Kalbfleisch)
  • čebula (die Zwiebel)
  • 250 g šampinjonov (der Champignon)
  • 1 jedilna žlica moke (das Mehl)
  • 2 dl belega vina (der Weisswein)
  • 2 dl sladke smetane (der Rahm)
  • naribana limonina lupinica (abgeriebene Zitronenschale)
  • sol (das Salz)
  • poper (der Pfeffer)
  • 1 jedilna žlica narezanega peteršilja (gehackte Petersilie)

Priprava (die Zubereitung)

Meso narežemo na ozke trakce (in dünne Streifen schneiden) in jih popečemo na visoki temperaturi. Preden meso spusti sok (Saft abgeben), ga vzamemo iz ponve in položimo na toplo. Ogenj nekoliko zmanjšamo (Hitze reduzieren) in v ponvi popražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo na tanke rezine (in dünne Scheiben) narezane šampinjone, jih popražimo in dodamo žlico moke. Dobro premešamo (gut mischen) in zalijemo z vinom (mit Wein ablöschen). Ko vino približno do polovice povre, dodamo smetano, limonino lupinico in začimbe ter pustimo, da se omaka zgosti (einkochen lassen). Ponev odstavimo in v omako dodamo spečene koščke mesa, da se ponovno segrejejo. Na koncu po jedi potresemo še peteršilj (mit Petersilie bestreuen) in postrežemo.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Tečaj nemščine po izvirni govorni metodi

V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste spoznali osnovne kulinarične izraze in se naučili naročanja hrane v nemščini. Tečaj nemščine v Linguli pa bo odlična priložnost tudi za to, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.