Praznovanje božiča in nemško govoreče države

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi več o navadah nemško govorečih držav. Posebnost nemško govorečih mest so zagotovo božični sejmi (die Weihnachtsmärkte), vendar Nemci, Avstrijci in Švicarji poznajo tudi druge praznične navade.

V Nemčiji se praznični duh začuti že novembra

Nemci adventni čas jemljejo resno. Sredi novembra boste v večini nemških mest lahko obiskali vsaj en božični sejem. Izmenjava daril (das Geschenk) se začne že na dan sv. Miklavža (der Nikolaustag). Kot veleva tradicija, otroci pred vhodnimi vrati pustijo čevlje, ki jih nato svetnik (der Heilige), če so bili pridni, napolni s sladkarijami in sadjem. Božična darila pa otroci odprejo že dan prej, na božični večer (der Weihnachtsabend).

V Avstriji poredne otroke lovijo parklji

Čeprav so navade Avstrijcev sorodne nemškim, se v nekaterih vidikih vseeno razlikujejo. Nekaj zgodovinskih zapisov denimo namiguje, da božični sejmi izvirajo prav iz avstrijske prestolnice. Tudi pridni avstrijski otroci na dan sv. Miklavža prejmejo darila. Tradicija (die Tradition) naših severnih sosedov pa več pozornosti namenja tudi porednim otrokom. Otroke, ki niso bili pridni (brav), tako preganja parkelj (der Krampus). Avstrijci poznajo tudi tek parkljev (der Krampuslauf), kjer se fantje našemijo in strašijo po vaseh.

Adventni koledar na oknih

V Švici, kjer se prebivalstvo v grobem deli na nemško in francosko govoreče, se razlikujejo tudi običaji med posameznimi kantoni (der Kanton). Tudi Švicarji poznajo adventni venček (der Adventskranz) in adventni koledar (der Adventskalender), vendar je ta zadnji precej velik. Radi namreč okrasijo kar okna svojih hiš. Tako 24 hiš tvori en adventni koledar, domačini, katerih hiša je izbrani dan na vrsti, pa običajno priredijo zabavo.

Tečaj nemščine vam olajša obisk nemško govorečih držav

Če se želite naučiti nemškega jezika ter si s tem olajšati tudi obisk nemško govorečih dežel v adventnem času, je tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula prava izbira za vas. Z znanjem nemščine bo tudi obisk božičnih sejmov bolj prijeten. Pa vesel božič (Frohe Weihnachten)!

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.