Oktoberfest – takšni in drugačni presežki

Od 8 šilčkov žganja do banane

Na Oktoberfestu pivo teče v litrih (Maß), za kar skrbijo natakarice (Kellnerinnen), ki se ob tem prelevijo tudi v dvigovalke uteži (Gewichtheberinnen), saj nesejo na enem obhodu 12 litrskih vrčkov (Maßkrüge) piva, od katerih ima vsak 2,3 kilograma in vsebuje (enthalten) toliko alkohola kot 8 šilčkov žganja (Schnaps). Ljubitelje piva (Bierliebhaber), ki so pregloboko pogledali v kozarec (Bierleichen), odpelje »taksi«, imenovan rumena krsta (gelber Sarg) ali banana (Banane), kar so v bistvu nosila (Tragen), prekrita z rumeno ponjavo (Plane) kot zaščito pred radovedneži (Schaulustige).

Dirndl v vrednosti luksuznega mercedesa

Najdražji dirndl (tradicionalno žensko oblačilo) iz svile (Seide) in s kristalčki Swarovski stane 100.000 evrov, pri čemer je krojač (Schneider) naredil celo neprebojni (kugelsicher) model, po katerem seveda ni bilo hudega povpraševanja (Nachfrage). Preberite več.

Nekateri ne odvržejo samo svojih skrbi, temveč tudi protezo

Vsako leto obiskovalci pozabijo (vergessen) mnoge svoje osebne predmete (Sachen) in tako se med okoli 4.000 najdenimi stvarmi (Fundsachen) znajdejo ne samo razni kosi oblačil (Kleidungsstücke), denarnice (Geldbörsen), ampak tudi zobna proteza (Zahnprothese), stekleno oko (Glasauge), bergle (Krücken) ali rolator (Rollator).

Patron ljubiteljev piva je tudi obešalnik za spodnje perilo

Razgretih pivcev (Biertrinker) seveda ne zebe (frieren) in njihov tradicionalni münchenski zaščitnik (Schutzpatron) Alojzij tako dobi v dar marsikateri kos oblačila, med njimi tudi modrce (Büstenhalter ali BH), od katerih marsikateri obvisi na patronu, ki lebdi (schweben) nad pivskimi mizami (Biertische) v velikem šotoru. Rdeči križ (Rotes Kreuz) s papirnatimi hlačami poskrbi, da nihče ne oddide domov nag (nackt).

Naredite vajo v Virtualni Linguli.
Seznam samostalnikov:
der Bierliebhaber (-) die Bierleiche (-n) der Biertisch (-e)
der Biertrinker (-) der Büstenhalter (-) ali der BH (-s) die Fundsache (-n)
die Hose (-n) die Gewichtheberin (-nen) das Glasauge (-n)
die Geldbörse (-n) die Kellnerin (-nen) das Kleidungsstück (-e)
die Krücke (-n) die Maß der Maßkrug (¨-e)
die Nachfrage (-n) die Plane (-n) der Rollator (-en)
der Sarg (¨-e) der Schaulustige (-n) der Schnaps (¨-e)
der Schneider (-) der Schutzpatron (-e) die Seide (-n)
die Trage (-n) die Zahnprothese (-n)

Tečaj nemščine: obogatite svoje znanje

Nemščina bo raziskovanje nemških praznovanj naredila še prijetnejše. Obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula, poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v nemškem jeziku očarali tudi domačine.