Pravljično skrivnostni nemški gradovi

Nemčija je dežela številnih dvorcev, gradov in trdnjav. Njihovo natančno število je sicer neznano, a strokovnjaki ocenjujejo, da jih je danes ohranjenih več kot 25.000. Mogočne plemiške utrdbe, ki pričajo o preteklosti, lahko tudi obiščete. Tečaj nemščine vam bo omogočil, da pridobite ustrezno jezikovno znanje za raziskovanje naravne in kulture dediščine nemško govorečih območij. Izbrali smo nekaj najlepših gradov, ki so polni pravljičnih zgodb in skrivnostnih legend.

Grad Speče lepotice

Pravljični grad Neuschwanstein na Bavarskem je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Nemčiji. V čast skladatelju Richardu Wagnerju ga je konec 19. stoletja dal zgraditi kralj Ludvik II. Bavarski. Neuschwanstein se kot simbol romantike pojavi v številnih filmih. Zaradi njegovega pravljičnega videza pa je Walt Disney podobo gradu uporabil celo kot navdih za grad Speče lepotice.

Razvaline gradu Heidelberg

Razvaline gradu Heidelberg, ki se raztezajo na vrhu hriba nad istoimenskim univerzitetnim mestom, sodijo k najbolj ohranjenim ostankom nemške renesančne arhitekture. Rdeče obarvane ruševine se dvigajo skoraj 100 metrov nad dolino reke Neckar. S številnih razglednih teras pa se odpira čudovit panoramski pogled na staro mestno jedro. Do vrha gradu se lahko sprehodite ali pa vas tja popelje vzpenjača (Heidelberger Bergbahn).

Skrivališče Martina Lutra

Grad Wartburg stoji na strmem pobočju nad mestom Eisenach v zvezni deželi Turingiji. Od leta 1999 je uvrščen tudi na Unescov seznam kulturne dediščine, in sicer kot spomenik fevdalizma v Evropi. Med drugim je znan kot kraj, kjer se je Martin Luter skoraj eno leto skrival pred cesarjem. V tem času je iz stare grščine v nemščino prevedel Novo zavezo. Prevod Svetega pisma, za katerega je Luter potreboval le 11 mesecev, je bistveno vplival na vzpostavitev norme nemškega knjižnega jezika.

Več zanimivosti o pravljičnem gradu Neuschwanstein, veličastni stavbi na otoku Herrninsel, ki ji pravijo kar nemški Versailles in kraljevskem Linderhofu si preberite v članku  Prelepi nemški gradovi. 

Tečaj nemščine v Linguli

Vas mika raziskovanje nemških gradov in skrivnostnih mest? Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam ponuja vse potrebno znanje za lažjo pot in obisk gradov, da boste lahko samozavestno in suvereno spregovorili v nemščini.