Nemčija in njeni državni simboli

Nemčija je država z največ prebivalci v Evropski uniji. Je tudi ena od vodilnih industrijskih držav, ki je zaradi svoje kulturne, zgodovinske in naravne dediščine poznana po vsem svetu. Tečaj nemščine je odlična priložnost, da spregovorite v tem praktičnem jeziku. Ob tem pa lahko pobliže spoznate tudi državne simbole in njihov pomen.

Črni orel z rdečim kljunom

Nemški grb (das Bundeswappen) na zlati podlagi prikazuje črnega orla (der Adler) z rdečim kljunom in kremplji ter razprtimi krili. Trenutno obliko grba je zasnoval Karl-Tobias Schwab, temelji pa na grbu, ki je bil v veljavi že za časa weimarske republike (die Weimarer Republik).

Tako grb kot nemška zastava (die Flagge Deutschlands) sta v prepoznavnih treh nacionalnih barvah – črni, rdeči in zlati (schwarz, rot und gold). Tudi zastava sega vse do weimarske republike. Kdor zlorabi zastavo ali grb, pa ga lahko doleti do pet let zaporne kazni.

Brandenburška vrata na kovancih

Brandenburška vrata (das Brandenburger Tor) stojijo v vzhodnem delu nekdaj razdeljenega Berlina in so najbolj prepoznaven simbol nemške prestolnice. Pomen ene največjih nemških znamenitosti se je z leti spreminjal, s padcem Berlinskega zidu (der Mauerfall) pa so vrata začela simbolizirati svobodo in složnost mesta.

Nemški numizmatiki in državni predstavniki so Brandenburška vrata izbrali tudi za motiv kovancev (die Münze) za 10, 20 in 50 centov. Podoba, ki jo je zasnoval Reinhard Heinsdorff, želi ponazoriti odprtost vrat ter s tem ponovno združevanje Nemčije in Evrope.

Pesem Nemcev

Pesem Nemcev (das Lied der Deutschen) je kot nemška državna himna (die deutsche Nationalhymne) priznana od leta 1991. Obsega tri kitice, leta 1841 jo je napisal August Heinrich Hoffmann von Fallersleben, za melodijo pa so priredili uradno himno Avstrijskega cesarstva Bog ohrani, Bog obvari (Gott erhalte, Gott beschütze), ki jo je konec 17. stoletja skomponiral Joseph Haydn.

Prepovedani simboli

Nekateri simboli, besede in fraze pa so v današnji Nemčiji izjemno negativno konotirani ter celo prepovedani. Gre predvsem za simbole, ki so povezani z nekdanjim nacističnim režimom in holokavstom. Med drugim je tako strogo prepovedano prikazovanje svastike (der Hakenkreuz) in nacističnega simbola SS (die Siegrune), ki je za časa nacionalsocializma služil kot emblem Hitlerjeve mladine (die Hitlerjugend).

Tečaj nemščine: naučite se nemško z Lingulo

Pomen in zgodovino državnih simbolov je zagotovo dobro spoznati pred obiskom tuje države. Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je tako odlična priložnost, da se s pomočjo strokovnih in prijaznih učiteljev pobliže spoznate tudi s kulturno in zgodovinsko dediščino te svetovno prepoznavne države. Z odličnim znanjem nemščine pa bo tudi potovanje po nemško govorečih državah mnogo lepše in lažje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.