Nemške skovanke ali kako govori nemška mladina

Kako govori nemška mladina?

Lingula-tecaj-nemscine-odrasli6Tečaj nemščine je odlična priložnost, da spoznate nemške skovanke, ki so eden izmed jezikovnih elementov, ob katere se po navadi spotaknemo, ko se želimo iz nemščine malce ponorčevati, a so v resnici zelo pragmatične. Nemščina je zagotovo eden redkih jezikov, v katerih se pojavljajo takšne besedne tvorjenke, kot sta trenutno:

  • najdaljša nemška beseda Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
  • ali prejšnja zmagovalka Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän.

Nastajanje novih besed

Brez skrbi, zgoraj navedeni nemški skovanki sta le dve izmed daljših besed, ki se v vsakdanjem življenju ne pojavita prav velikokrat. Precej bolj pogoste pa so – sploh v govorjenem jeziku – skovanke, ki nastajajo sproti.

Nemščina je živ jezik in se seveda nenehno razvija, zato se v njej pojavljajo nove besede, ki odražajo družbeno in politično situacijo, nove izume in podobno, pri čemer se čuti tudi velik vpliv angleščine. K ustvarjanju novih besed v nemškem jeziku pa ogromno pripomore tudi nemško govoreča mladina.

Zmagovalka leta 2015 je …

Zmagovalna skovanka leta 2015 med mladimi je bil samostalnik Smombie, ki je sestavljen iz izrazov smartphone in zombi. Opisuje osebo, ki uporablja pametni telefon in ne gleda, kje hodi.

Zmagovalne nemške skovanke prejšnjih let so še:

  • Gammelfleischparty (zabava za ljudi, starejše od 30 let),
  • Niveaulimbo (nenehno zniževanje ravni kakovosti),
  • kratica yolo (you only live once – samo enkrat se živi)
  • ter swag (bahati se).

Najbolj priljubljene nove skovanke med nemško mladino

Da so mladi s pomočjo interneta in družbenih omrežij zaslužni za pospešeno nastajanje novih nemških skovank, se zaveda tudi nemška založba Langenscheidt, ki je dala pobudo za natečaj za »naj mladostniško besedo leta«, ki jo temu namenjena komisija izbere vsako leto.

Nekatere nove nemške skovanke, ki so bile v letu 2015 med najbolj priljubljenimi, so:

  • Tinderella je dekle, ki je obsedeno s spletnimi aplikacijami za zmenke,
  • rumoxidieren pomeni »kulirati se«,
  • Earthporn pomeni »zelo lepa pokrajina«,
  • ter krimmen (beseda, ki se nanaša na Putina in njegovo ravnanje v zvezi s Krimom ter pomeni, da nekdo vzame nazaj že dano darilo).

Največ prahu je dvignila skovanka merkeln, ki se nanaša na nemško kanclerko Angelo Merkel in njen politični slog. Beseda označuje nekoga, ki ne dela nič in preprosto ne zna sprejemati odločitev ter izraziti jasnega mnenja o neki stvari.

Nemščina v Linguli: več kot le učenje slovnice

Nenehno nastajanje novih besed je dokaz, da o jeziku nikdar ne moremo vedeti vsega, a mu ta živost ravno zato daje čar. Če vas zanima nemščina in bi o njej radi izvedeli še več, vam je na voljo nemščina v Linguli, kjer se boste lahko poglobili vanjo skupaj z izkušenimi učitelji.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.