Avstrijci niso ne Nemci ne Avstralci

Tečaj nemščine omogoča vpogled v kulturo in navade nemško govorečega prebivalstva. Ko se omenja nemško govoreče prebivalstvo, s tem izrazom večkrat zajamemo Nemce in Avstrijce – slednji so na svetovni ravni kdaj tudi preimenovani v Avstralce. Kdo sploh so Avstrijci in Avstrijke?

»No kangaroos in Austria!«

Avstrijce (Österreicher) in Avstrijo (Österreich) tujci večkrat zamenjajo za Avstralce (Australier) in Avstralijo (Australien). Podobnost angleških poimenovanj za obe državi in njune prebivalce je v Avstriji privedla do slavnega stavka »No kangaroos in Austria«, s katerim poskušajo Avstrijci na humoren način pojasniti, da v Avstriji v nasprotju z Avstralijo ni kengurujev.

Herr Österreicher, Frau Österreicherin

Zaljubljenost v nazive (Titelverliebtheit) izvira iz avstrijske zgodovine, iz mogočne habsburške monarhije (Habsburgermonarchie). Nikjer drugje po svetu razen v Avstriji niso nazivi tako pomemben del pozdrava, nagovora, povabila in pogovora. Avstrijci izbirajo kar med 869 nazivi, ki so lahko tudi sestavni del napisa na bančni kartici.

»Pünktlich« ali »rechtzeitig«?

Avstrijci so znani po tem, da ne zamujajo, vendar je treba razlikovati med točnostjo in pravočasnostjo. Ni nujno, da bodo točni (pünktlich), bodo pa zagotovo prišli pravočasno (rechtzeitig).

Brez narodne noše (Tracht) nisi Avstrijec!

Avstrijci zase trdijo, da se v narodni noši rodijo in da ima vsak Avstrijec svoje irhaste hlače ali irharce (Lederhose) in vsaka Avstrijka svoj Dirndl, ki je sestavljen iz korzeta, bluze, krila in predpasnika. Oblečeni v narodnih nošah, se udeležujejo veselic (Volksfeste), srečanj in zabav raznih društev (Vereinsfeiern), občasno obiščejo tudi klube ali se v njih odpravijo tudi na delo.

Kaffeetrinkende und sachertorteessende Biernation

Tako kot Nemci tudi Avstrijci obožujejo varjenje in pitje piva, ki v Avstriji šteje za osnovno živilo. Povprečen Avstrijec spije 210 vrčev piva na leto. Na potovanju po Avstriji boste odkrili številne gostilne (Gaststätte), ki same varijo pivo. Imenujejo se Hausbrauerei ali Gasthausbrauerei.

Poleg piva ima posebno mesto v avstrijskih srcih tudi kava (Kaffee), ki jo pripravljajo na različne načine. Avstrijec spije povprečno tri skodelice kave na dan, zato lahko govorimo o narodu, ki spije velike količine kave (kaffeetrinkende Nation). Ob kavi se vedno prileže nekaj sladkega (etwas Süßes), kot je sacher torta (Sachertorte), vendar si Avstrijci sladico (Nachtisch/Dessert) privoščijo tudi kot glavno jed. Tako bodo večkrat naročili kvašen cmok z vaniljevim prelivom (Germknödel mit Vanillesauce), cesarski praženec (Kaiserschmarren) ali palačinke z marelično marmelado (Palatschinken mit Marillenmarmelade). Več o pitju kave.

»Skifoan«

Zima je raj za Avstrijce in z njo tudi smučanje (Skifahren) in smučarski skoki (Skispringen), ki so sestavni del avstrijske kulture. Smučarji, smučarke, skakalci in skakalke imajo v Avstriji posebno veljavo. Marcel Hirscher, Ana Veith, Nicole Hosp, Stefan Kraft … ne kraljujejo le na smučarskih progah, ampak tudi na prireditvah, v reklamah, na televiziji. Več kot polovica Avstrijcev smuča in številni so v otroštvu trenirali smučarske skoke ali smučanje.

Nedelja je sveta!

Ob sobotah (Samstag) od 18. ure naprej in vso nedeljo (Sonntag) so trgovine, nakupovalni centri in tudi številne restavracije zaprti. Za avstrijski narod je nedelja sveta (heilig) in ta dan posvetijo družini (Familie). Ob nedeljah se odpravijo na izlet, obisk, piknik ali so doma z družino.

Poznate neuradno himno?

Za avstrijsko neuradno oziroma ljudsko himno (österreichische Nationalhymne) velja pesem I am from Austria Reinhandra Fendricha, ki jo vsak Avstrijec zna na pamet.

Tečaj nemščine z izkušenimi učitelji

Če načrtujete izlet v Avstrijo, je tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula odlična priložnost za osvežitev znanja nemškega jezika ter odkrivanje avstrijske kulture in navad, kar vse vam bo koristilo na poti.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.