Nemci in njihove tipične navade

Lingula-ucenje-nemscine-vaje2Zabavno spoznavanje nemških navad 

Posebne navade zaznamujejo vsak narod tega sveta. Učenje nemščine oziroma kateregakoli tujega jezika tako ne zajema le jezika samega. Tečaj nemščine vam obenem omogoča tudi spoznavanje kulture, zgodovine in navad ljudi določene države.

Kako prevzeti nemške navade v svoji dvojezični knjigi How to be German? (prevod: Kako postati Nemec?) šaljivo opisuje Adam Fletcher, trikratni literarni nagrajenec revije Spiegel. Fletcher je po rodu Anglež iz Cambridgea, ki se je leta 2007 preselil v Leipzig. Knjigo je napisal v angleščini, nato pa je bila prevedena v nemščino.

Točnost in načrtovanje

Fletcher navaja 50 pravil, ki se jih moramo držati, če se želimo obnašati kot Nemci.

  • Nekatera od teh pravil so povezana s stereotipi o Nemcih. Na primer, da obožujejo pivo in klobasice ter da so točni (pünktlich), ker vse natančno načrtujejo. O Nemcih se govori, da so previdni (vorsichtig), disciplinirani (diszipliniert) in redoljubni (ordentlich).
  • Njihov neuradni moto je planen, vorbereiten und durchführen – naredi načrt, se pripravi nanj in ga izpelji. Tako naj bi se pripravili na vsak nov dan, četudi to pomeni samo to, da se stvari, ki jih bomo potrebovali, nahajajo na določenem mestu. Recimo čevlje postavijo na višjo polico, da se jim ni treba skloniti. Obujejo pa jih vedno z žlico, saj naj bi pri takem obuvanju prihranili skoraj celo minuto.

Schwarzfahren – da ali ne

Schwarzfahren je prav tako ena izmed nemških posebnosti. Fletcher piše, da nemški sistem podzemne železnice, v nasprotju z britanskim ali ameriškim, ki sta strogo nadzorovana, poganjata slepo zaupanje in upoštevanje pravil. Potnik ima »izbiro«, ali bo kupil karto in jo potrdil ali pa se bo peljal na črno, saj kontrole niso tako pogoste.

Ubogaj rdečega možiclja

Nemci naj bi zelo radi sledili pravilom. Enako je tudi v prometu (im Verkehr). Če na semaforju gori rdeča luč oziroma njihov rdeči možicelj (das Ampelmännchen), je prečkanje ceste prepovedano, čeprav je morda cesta v tistem trenutku popolnoma prazna. Bolj kot avtomobila, ki bi utegnil pridrveti in jih povoziti, se  Nemci bojijo tega, da bi mimoidoči za njimi kričali Halt! – ustavi se in počakaj na zeleno luč.

Ni se zgodilo, dokler ne piše v Spieglu Online

Avtor knjige se pošali, da je spletno stran časopisa Spiegel sprva zamešal za spletno stran svojega novega podjetja, saj so jo delovni kolegi tako pogosto brali. Kasneje se je naučil, da je branje tega časopisa skorajda obveza in da se o prebranem vsi pogovarjajo.

Učenje raznolikosti kultur

Fletcherjeva knjiga je pravzaprav nekakšna primerjava (der Vergleich) britanske in nemške kulture, saj pisatelj o nemških navadah piše z vidika Angleža. Prav zato ni zanimiva le za tiste, ki želijo izvedeti več o Nemčiji, ampak tudi za tiste, ki želijo hiter vpogled v angleške navade. Zaradi svoje posebnosti – z ene strani se proti sredini bere v angleščini, z druge v nemščini – pa je dosegljiva širokemu krogu bralcev, tudi tistim, ki morda znajo dobro angleško, so pa začetniki pri nemščini.

Tečaj nemščine: več o navadah Nemcev

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da o nemških posebnostih, stereotipih in kulturi nasploh izveste še več. Preberite še članke o nemškem humorju, stereotipih in zanimivostih o Nemcih.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.