Zanimivosti o Nemcih

Na tečajih nemščine pogosto teče pogovor o zanimivostih o Nemcih. Veliko jih je, zbrali smo jih le nekaj:

  • Nemci imajo veliko zelo lepih priimkov, npr. Morgenstern – zvezda Danica, Süskind  – ljubek otrok, Rosenfeld – vrtnični nasad, vrtnično polje. Najbolj pogosta dekliška imena so Mia, Hanna, Lena, Lea, Emma, fantovska pa Leon, Lucas/Lukas, Ben, Finn, Jonas.
  • Najbolj ekscentrični nemški vladar je bil bavarski kralj Ludvik II., ki so ga imenovali tudi labodji ali pravljični kralj. Zgraditi je dal več ekstravagantnih gradov in palač, med katerimi je nabolj znan Neuschwanstein, ki ga je kasneje v risanki Trnuljčica upodobil Walt Disney.
grad Neuschwanstein

Grad Neuschwanstein (Avtor: Valerio Bruscianelli)

Black Forest, ura s kukavico

Ura s kukavico, imenovana Black Forest. Narejena nekje med leti 1760-1780.

  • Gumijasti (žele) medvedki Haribo prihajajo iz Nemčije, kjer so jih začeli izdelovati že  leta 1922.
  • Nemci so naredili prvo uro s kukavico.
  • Eden najbolj priljubljenih glasbenih žanrov v Nemčiji so popevke, imenovane Schlagers. Prve so se pojavile že v 50. letih in, na nesrečo mnogih, so priljubljene še danes. To so skladbe s preprostimi, ponavadi ljubezenskimi besedili in napevi, ki gredo hitro v uho. Med najbolj znane pevce tega žanra sodijo: Roy Black, Heintje, Peggy March, Udo Jürgens, Heino, njihovi posnemovalci pa so se znašli tudi pri nas.
  • Na TV zaslonih Nemci ne spremljajo le nogometa, temveč so jih zasvojili tudi resničnostni šovi. Prikazujejo Nemce na sodišču, pri preurejanju stanovanja, kuhanju, izseljevanju v tujino, rojevanju, prebijanju v modni svet …