Stereotipi o Nemcih – držijo ali ne?

Tečaj nemščine je pogosto priložnost za pogovor o stereotipih, ki opisujejo Nemce. Nemci so narod, ki ga zaznamujejo številni stereotipi, pa naj bodo resnični ali ne. Določeno sliko o Nemčiji, njenih prebivalcih ali kulturi si ustvarimo, še preden državo sploh obiščemo ali spoznamo kakšnega Nemca. K temu pa zagotovo delno pripomorejo tudi hollywoodska produkcija in obiskovalci Oktoberfesta z vsega sveta.

Za vas smo zbrali nekaj najbolj pogostih stereotipov o Nemcih.

1. Nemci so vedno točni (Die Deutschen sind immer pünktlich)

V nasprotju z nekaterimi azijskimi kulturami, kjer je pričakovano, da se na poslovne sestanke zamudi, je v nemški kulturi pričakovano, da se prikažete točno ob dogovorjeni uri.

  • Sicer so Nemci tudi na splošno precej točni, vendar nikakor tako zelo, da se z vami ne bi več pogovarjali, če zamudite 10 minut. Živ dokaz za to so Nemške železnice oz. Deutsche Bahn, ki so znane po precejšnjih zamudah. Celo tako zelo, da je znana nemška skupina Wise Guys o tem napisala pesem. Poslušajte jo.

2. Nemci nimajo smisla za humor (Die Deutschen haben keinen Humor)

Resda je bil nemški humor že večkrat razglašen za najmanj smešnega, Nemčija pa za najmanj smešno državo, a to ne pomeni, da se Nemci ne znajo ničemur nasmejati.

  • Nemci v resnici prav radi stresajo šale in se pogosto ponorčujejo iz svojih sosedov, blondink in uradnikov. Res pa je, da ne marajo šal, ki namerno koga žalijo, preveč všeč pa jim ni niti sarkazem. Če vas zanima nemški humor, si lahko več o njem preberete tukaj.

3. Nemci so hladen in nesramen narod (Die Deutschen sind kalt und frech)

V primerjavi z latinskoameriškimi narodi, ki veljajo za zelo odprte, so Nemci resda hladnejši. Redko boste videli Nemca, ki bo stekel do neznanca, ga objel in začel neumorno klepetati z njim. Za navezovanje stikov imajo namreč raje kakšen razlog.

  • Velikokrat jih ljudje označijo za nesramne. Razlog pa je pogosto v načinu njihovega izražanja, ne pa v tem, da bi bili resnično nesramni. Nemščina je zelo natančen jezik, s katerim se da stvari vedno opisati takšne, kot so, in o njih ni treba leporečiti. Zaradi tega pa Nemci pogosto izpadejo nesramni, čeprav to ni bil njihov namen.

4. Nemci obožujejo pivo in klobasice (Die Deutschen lieben Bier und Würstel)

  • Res je. Nemci so na splošno precej veliki porabniki piva. Po nekaterih podatkih so drugi največji pivci piva na svetu, letno pa naj bi ga spili več kot 8,9 milijarde litrov. Ob pivu se vedno priležejo tudi dobre klobasice, zato tudi Würstelstände ali stojnice z različnimi vrstami klobasic niso redke.

5. Nemščina je grd jezik (Deutsch ist eine hässliche Sprache)

Zelo pogost stereotip je, da je nemščina grd jezik. Seveda je lepota stvar okusa in popolnoma subjektivna presoja. A nemščini ta oznaka navadno pripada zaradi trše izgovarjave, dolgih stavkov in kilometrskih zloženk.

  • Na prvi pogled se zato morda nemščina marsikomu zameri. Vendar pa je v resnici zelo pragmatičen in logičen jezik, ki ga ob učenju v Linguli zlahka vzljubite.

Tečaj nemščine: z znanjem do uspeha in posla

Na kaj pa vi najprej pomislite, ko kdo omeni Nemce? Natančnost, točnost, marljivost …

Seveda je zanimivosti o Nemcih še veliko in tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg jezika odkrivate tudi nemško kulturo in običaje. Z odličnim znanjem nemščine boste zagotovo navdušili tako poslovne partnerje kot tudi svoje delodajalce in mnogo lažje sklenili posel (ein Geschäft abschließen).

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.