Bratwurst – znamenita nemška pečenica

Dežela, kjer vsakdo najde Bratwurst po svojem okusu

Tečaj nemščine je priložnost, da spoznamo, kako nemško kulturo poleg jezika zaznamuje njena značilna kulinarika. Le kdo ob pivu, klobasah in zelju ne pomisli na Nemce? Ena izmed tipičnih jedi, ki jih Nemci zelo radi uživajo ob vseh priložnostih, je tudi znamenita pečenica. Bratwurst lahko pokusite na mnogo različnih načinov. Jih poznate?

Najbolj slavna pečenica je …

Nürnberger Rostbratwurst, preprosto Nürnberger ali nürnberška pečenica, ki ji je Evropska unija tudi podelila status zaščitene geografske označbe. Narejena je iz svinjine, dodajo pa ji sol, poper, majaron, včasih še morda ščepec kakšne druge začimbe.

Navadno je dolga od sedem do devet centimetrov. Zato je zelo pogost način, kako jo Nemci uživajo, Drei im Weggla – tri nürnberške pečenice v žemljici.

Zaradi statusa, ki ji ga je podelila Evropska unija, mora biti po pravilih vedno narejena po strogo določenem receptu in zgolj na območju Nürnberga.

Pestra izbira pečenic na vsakem koraku

Po pečenicah sicer najbolj slovi južna nemška regija Frankonija, ki leži na severu zvezne dežele Bavarske. Seveda pa so te klobase razširjene po vsej Nemčiji.

Značilne pečenice so navadno poimenovane po mestih, kjer jih delajo, najbolj znane pa so Fränkische Bratwurst, Coburger Bratwurst, Kulmbacher Bratwurst, Würzburger Bratwurst, Thüringer Rostbratwurst, Nordhessische Bratwurst ter že prej omenjena Nürnberger Rostbratwurst.

Od kod izvirajo pečenice?

Osnovno navodilo za pripravo pečenic ali Bratwürste je, da mleto meso začinimo in z mešanico napolnimo čreva, klobaso pa nato spečemo.

Ker je recept precej razširjen (poznamo ga tudi pri nas), je težko reči, od kod natančno pečenica izvira. Vendar pa naj bi se prvi zapis o njej pojavil leta 1313 v Nürnbergu v Nemčiji. To mestece na Bavarskem še danes slovi po odličnih pečenicah. Tem se tako prebivalci kot turisti ne morejo upreti.

Mit o imenu

Pečenica je postala zelo priljubljena, njeno nemško ime pa verjetno pozna že vsakdo, čeprav ne govori nemško.

Zelo razširjeno je prepričanje, da je beseda Bratwurst nastala iz glagola braten, ki pomeni »peči«, kar pa je napačno. V resnici naj bi poimenovanje izviralo iz stare visoke nemščine. Samostalnik Brät je pomenil mleto meso, saj je Bratwurst narejena prav iz njega.

Tečaj nemščine z izkušenimi učitelji

Ker je hrana zelo pomemben del nemške kulture, tečaj nemščine v Linguli poskrbi za to, da se boste poučili o značilnih nemških specialitetah. Naučili se boste tudi, kako se znajti v restavraciji, ne da bi vam bilo ob tem nerodno. Odlični Lingulini učitelji pa bodo zagotovilo za to, da vam ne bo zmanjkalo motivacije.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.