Käsespätzle

Mogoče tega niste pričakovali, a v nemščini je zapisanih veliko originalnih receptov, zato je tečaj nemščine dobra priložnost za razširitev besedišča, ki vam bo prišlo prav tudi pri pripravljanju kulinaričnih specialitet. Käsespätzle je priljubljena jed na avstrijskih in nemških menijih, posebno v alpskih kočah, saj naj bi imela še posebej dober okus po sprehodu po svežem gorskem zraku.

Käsespätzle je priljubljena jed.

Käsespätzle je priljubljena jed na avstrijskih in nemških menijih.

Majhni vrabci

Ime najverjetneje izvira iz nemške besede Spatzen, ki pomeni »majhni vrabci«. Nekateri menijo, da so ljudje dali testo v roke, kot bi držali majhnega vrabca, in tako oblikovali testo, še preden so obstajala orodja Spätzle.

Recept za Käsespätzle

Sestavine (za 4 osebe):

  • 600 g moke (das Mehl)
  • 6 jajc (die Eier)
  • 1 jedilna žlica zdroba (der Grieß)
  • 1 jedilna žlica vode (das Wasser)
  • 1 žlička soli (das Salz)
  • 400 g naribanega sira (der geriebene Käse)
  • 75 g masla (die Butter)
  • 2 čebuli srednje velikosti (die Zwiebel)

Priprava:

Moko, jajca, zdrob, sol in vodo na hitro vmešajte v testo. Testo potisnite skozi stiskalnik za pire krompir. Iztisnjeno testo previdno polagajte v vrelo slano vodo in kuhajte (kochen) toliko časa, da priplava na površje. Testenine odcedite (abtropfen) in jim dodajte nariban sir. V ponvi na maslu popecite (anbraten) čebulne obročke do zlatorjave barve in jih razporedite po testeninah. Poleg jedi pogosto postrežejo krompirjevo ali zeleno solato.

Guten Appetit!

Različni siri za različne okuse

V Švabski vojvodini se Käsespätzle pripravlja s sirom Bergkäse ali ementalcem, po izbiri z obema. V Avstriji v Vorarlbergu uporabljajo različne sorte sirov (der Käse), kot so kisli sir Montafon, Räßkäse, lokalni trdi sir.

V Salzburgu ga pripravljajo malce drugače

Käsespätzle pripravljajo v številnih različicah, v Salzburgu pa ga imenujejo Kasnocken ali Kasnockn. Testa ne kuhajo, temveč ga ocvrejo (braten) v ponvi, dodajo mu nariban sir in ga tudi postrežejo v ponvi.

Veliko različnih imen

V Švabiji Spätzlu nikoli ne recite rezanci (die Nudeln). Pravijo, da mora biti Spätzle štirikrat daljši, kot je njegov premer, če pa je v obliki gumba, se imenuje Knoepfle. Pod imenom Spätzle je jed (die Speise) znana v Nemčiji, enako jed pa poznajo tudi v drugih državah, seveda pod svojimi imeni, recimo Glauska, Chnophli in Halusky.

Tečaj nemščine v Linguli vključuje tudi pogovor o nemških specialitetah.