Judd mat Gaardebounen – nacionalna luksemburška jed

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da v nemškem jeziku poklepetate o svojih najljubših jedeh. Nemščina pa ni uradni jezik le v Nemčiji in Avstriji, temveč tudi v Švici in Luksemburgu. Tako vam bo dobro znanje nemščine prišlo prav tudi, ko se boste potepali po teh deželah.

tečaj nemščine

Nacionalna luksemburška jed. Foto: wikimedia-UnorthodoxY

Specialiteta iz svinjskega vratu in navadnega fižola

Nemško govoreče države se glede na svoje kulinarične posebnosti v marsikaterem pogledu med seboj precej razlikujejo. Med tipičnimi luksemburškimi specialitetami boste tako lahko našli tudi jed, ki jo pripravijo iz svinjskega vratu in navadnega fižola.

Recept (das Rezept)

Sestavine (die Zutaten)

  • 1,5 kg prekajenega svinjskega vratu (geräucherter Schweinenacken)
  • 1 kg fižola (die Bohnen)
  • por (der Lauch)
  • čebula (die Zwiebel)
  • dva lovorova lista (die Lorbeerblätter)
  • 2 nageljnovi žbici (die Nelken)
  • 80 g masla (die Butter)
  • 50 g moke (das Mehl)
  • šetraj (das Bohnenkraut)
  • 1 kg kuhanega krompirja (gekochte Kartoffeln)
  • 3 jušne žlice kikirikijevega olja (das Erdnussöl)
  • kokošja jušna osnova (die Hühnerbrühe)
  • trije stroki česna (die Knoblauchzehen)
  • peteršilj (die Petersilie)

Priprava (die Zubereitung)

Prekajeni svinjski vrat za šest ur namočimo v mrzli vodi (für sechs Stunden in kaltes Wasser legen). Vodo vsaki dve uri zamenjamo. Por narežemo na kolobarje (in Ringe schneiden). Čebulo olupimo in vanjo zapičimo nageljnovi žbici. Meso položimo v velik lonec, ga prekrijemo z vodo (mit Wasser bedecken), dodamo por, čebulo in lovorova lista ter kuhamo dve uri (zwei Stunden kochen).

V vmesnem času preberemo fižol, ga damo kuhati in pustimo, da dobrih pet minut vre v osoljeni vodi (in kochendem Salzwasser gären), in nato počakamo, da se ohladi (abkühlen lassen). Krompir olupimo, narežemo na rezine (in Scheiben schneiden), operemo (abwaschen) in osušimo (abtrocken). Česen olupimo in na drobno nasekljamo (fein hacken).

V ponvi razmehčamo 50 g masla, dodamo moko in z metlico (der Schneebesen) nenehno mešamo. Ko se naredi homogena zmes, počakamo, da se ohladi, in dodamo pol litra vode, v kateri smo kuhali meso. Počakamo, da začne vreti, in kuhamo tri minute. V vrelo vodo nato dodamo ohlajen fižol in ga kuhamo pri nižji temperaturi (bei geringer Hitze kochen).

Krompir v ločeni ponvi popečemo na kikirikijevem olju in dodamo kokošjo jušno osnovo. Kuhamo ga tako dolgo, da voda izpari (so lange kochen lassen, bis die Flüssigkeit verdampft ist). Dodamo preostalo maslo, česen, peteršilj in premešamo. Skuhano meso le še narežemo na tanjše rezine ter postrežemo s krompirjem in fižolom.

Pa dober tek! (Guten Appetit!)

Berite recepte v nemščini

Tečaj nemščine je odlična priložnost za spoznavanje nemškega jezika. Seznanili se boste tudi z zanimivimi tradicionalnimi jedmi, ki jih že vrsto let pripravljajo na nemško govorečih območjih. Poskrbeli  bomo, da boste spoznali osnovne kulinarične izraze ter se naučili tudi naročanja hrane v nemščini.