Mozartove kroglice in njihove skrivnosti

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o nemških slaščicah (die Süßigkeiten), ki jih pozna ves svet. Med svetovno znane sladkarije zagotovo sodijo Mozartove kroglice. Še danes jih ročno izdelujejo v slaščičarni (die Konditorei) v Salzburgu.

Od majhne slaščičarne do svetovno znane čokoladne kroglice

Paul Fürst je leta 1884 odprl prodajalno slaščic v Salzburgu, ki jo je želel povzdigniti na raven tistih v Parizu in na Dunaju. Tako je po številnih letih eksperimentiranja ustvaril še danes slavno Mozartovo kroglico (die Mozartkugel). Ta je osvojila tamkajšnje prebivalce, kasneje pa ves svet.

Kopiranje slavnega recepta

Kljub velikemu uspehu pa slaščičar ni zaščitil originalnega recepta (das Rezept) ali imena. Tako so slavno čokoladno kroglico po podobnem receptu kmalu začele delati in prodajati številne slaščičarne v Salzburgu. Kasneje si je Paul Fürst prizadeval, da bi zaščitil (schützen) ime. A ob poplavi novih kroglic s svojim imenom celotne znamke ni mogel zaščititi. Tako danes številni proizvajalci (der Hersteller) prodajajo kroglice pod imenom Mozartova kroglica, Fürst pa si je izbojeval, da njegova nosi ime »Original Salzburg Mozartkugeln«.

Ustvarjanje Mozartove kroglice je prava umetnost

Po izvirnem receptu ima Mozartova kroglica v sredini marcipan (das Marzipan) iz pistacije (die Pistazie). Obdaja ga lešnikova krema (die Haselnusscreme). Kroglico nato nabodejo na leseno paličico (das Holzstäbchen) in jo oblijejo s temno čokolado (dunkle Schokolade). Ko iz kroglice odstranijo paličico, v njej ostane majhna luknja (das Loch). To prav tako zapolnijo s temno čokolado. Tako praline ni popolne okrogle oblike – po majhnem »repku« čokolade namreč vidimo, da je šlo za ročno izdelavo (die Handarbeit).

Po original v Salzburg

Mnogi proizvajalci trdijo, da so njihove kroglice tiste »prave. A originalne Mozartove kroglice po receptu Paula Fürsta boste dobili le v slaščičarnah v Salzburgu. Bodite pozorni, prepoznali jih boste po srebrno-modrem ovitku (die silberblaue Folie). Izdelane pa so ročno, tako kot je to v 19. stoletju počel Paul Fürst.

Ime je izbral po takrat ne tako slavnem …

… Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Slaščičar je z imenom želel pokazati, kako zelo ceni delo salzburškega skladatelja (der Komponist). Čeprav Mozart v tistih časih še ni bil tako slaven (berühmt), kot je danes.

Tečaj nemščine: berite recepte kar v nemščini

Tečaj nemščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate še druge kulinarične dobrote iz nemško govorečih držav. Znanje nemščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste odločili posladkati kar v Salzburgu.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.