Švica in njene kulinarične dobrote

Švica je država številnih jezikov, narečij, imen in tudi kulinaričnih dobrot. Bogata dežela ponuja bogat besedni zaklad. Tečaj nemščine je pravi naslov za širjenje naših obzorij skozi usvajanje novega besedišča.

Država raznolikosti

Švica, država z dolgo zgodovino nevtralnega opazovanja dogajanja na evropskih tleh, ima številna imena: Helvetia, Suisse, Svizzera, Svizra in po nemško die Schweiz. Njena raznolikost na kulturnem, gospodarskem, jezikovnem in tudi kulinaričnem področju izvira iz njenih korenin, saj se v državi (das Land) prepleta kultura štirih narodov: Nemcev, Italijanov, Francozov in Avstrijcev. Ta narodna barvitost je podlaga za številne jedi, ki izvirajo iz sosednjih držav, a so se izoblikovale prav na švicarskih tleh.

Krompir (die Kartoffel) – osnova številnih jedi

Krompir je ena izmed glavnih sestavin švicarske kuhinje (die Schweizer Küche). Najbolj znana krompirjeva jed so rösti (der Rösti). Gre za nekakšno pito: krompir skuhamo in naribamo, nato ga damo v ponev in na maslu (die Butter) ali maščobi (das Fett) pečemo v pečici.

Tipična švicarska krompirjeva jed je tudi Älplermagronen ali hermanski makaroni. Gratinirana jed je sestavljena iz krompirja, čebule in seveda švicarskega sira. Vse skupaj pa je prelito z jabolčno čežano (das Apfelmus).

Slavni švicarski siri

Švicarji so poznani predvsem kot odlični izdelovalci vrhunskih sirov, zato ni čudno, da je sir poleg krompirja najpomembnejša sestavina v njihovi kuhinji. Večina sira je iz kravjega mleka (die Kuhmilch), nekaj pa tudi iz ovčjega (die Schafsmilch). Najbolj poznani švicarski siri so: Ementaler, Gruyère, tête de moine, Sbrinz, Bergkäse in Appenzeller.

Das Käsefondue

Svetovno znani sirni fondi (das Käsefondue) izvira iz Švice in velja za švicarsko nacionalno jed. Sirni fondi je v loncu topljen sir, ki ga jemo s koščki kruha (die Brotstücke) po posebej predpisanih pravilih.

Raclette

Raclette je še ena izmed mnogih svetovno znanih švicarskih jedi. Za njeno pripravo potrebujemo napravo z majhnimi ponvicami, pod katerimi je gorilnik ali električni grelnik, in leseno lopatko. Sir je treba začiniti in ga stopiti. Stopljen sir (der geschmolzene Käse) nato iz ponvice prelijemo na kuhan krompir.

Odlična čokolada (die Schokolade

Daniel Peter in Rudolphe Lindt sta pionirja švicarske čokolade.

Daniel Peter je več let poskušal združiti mleko v prahu (das Milchpulver) in kondenzirano mleko (Kondensmilch) svojega prijatelja Henrija Nestleja s čokolado. Leta 1875 mu je uspelo ustvariti recept za mlečno čokolado (die Milchschokolade).

Rudolphe Lindt je leta 1879 ustanovil tovarno čokolade (die Schokoladenfabrik), saj je bil njegov cilj odkriti način za mehkejšo teksturo čokolade. Skupaj z bratom sta razvila tehniko conche. Čokolado ustvarjajo v posebnem stroju, ki je v obliki školjke (fr. conche). Čokolada skozi obdelavo izgubi grenak okus, se zmehča in postane topna v ustih.

Misli (das Müsli) – izum, namenjen boljši prehrani pacientov

Mož, ki je zaslužen za eno izmed nepogrešljivih sestavin zajtrka (das Frühstück) povsod po svetu, je dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner – oseba, ki se lahko podpiše pod domiselno jed misli. Bircher-Benner je namreč želel izboljšati prehrano svojih pacientov in jim tako omogočiti boljše življenje.

Svetoval jim je, naj v prehrano vključijo skledo mislijev, ki so bili sestavljeni iz ovsenih kosmičev (die Haferflocken), sadja in oreškov ter namočeni čez noč v vodi z limonovim sokom. Mislije so zmešali z jogurtom ali smetano.

Tečaj nemščine z izkušenimi učitelji

Pot švicarske kuhinje še zdaleč ni končana. Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je zato pravi način za odkrivanje sladkih kotičkov nemško govorečih dežel s pomočjo prijaznih učiteljev.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.