Schuhplattler – tradicionalni alpski ples

Schuhplattler je poseben ples, ki ga ljudje velikokrat (napačno) povezujejo z nemško kulturo. Čeprav je v resnici značilen le za bavarski del Nemčije, ga poznajo še v Avstriji in na Južnem Tirolskem. Gre za tradicionalni alpski ples, pri katerem se plesalci, navadno oblečeni v slavne Lederhose, ob zvokih harmonike z dlanmi udarjajo po kolenih in podplatih ter s tem ustvarjajo ritem. Tečaj nemščine je prava priložnost za spoznavanje tradicij nemško govorečih dežel.

Schuhplattler kot snubitveni ples

Izvor Schuhplattlerja ni znan, znano pa je, da je bil to na začetku snubitveni ples, ki so ga izvajali pari. Če je verjeti izročilu, naj bi plesalci poskušali posnemali dvorjenje zaljubljenih divjih petelinov. Z akrobatskimi plesnimi figurami pa so želeli narediti vtis na svoje soplesalke in jih pridobiti zase. Skozi čas se je iz tega izoblikoval pretežno fantovski ples. Vendar danes v plesnih društvih še vedno sodelujejo tudi ženske, ki imajo pri nekaterih pesmih svojo vlogo.

Plesni koraki

Schuhplattler se morda na videz ne zdi preveč zahteven, a je potrebne precej vaje, plesalci pa morajo imeti tudi dobro ravnotežje. Zaradi udarjanja po nogah je lahko na začetku tudi boleč, sploh če se plesalci udarijo ob rob čevljev.

Na začetku se plesalci postavijo v krog in se dvignejo na prste na nogah. Roke imajo privzdignjene, z nogami pa zatopotajo ob tla – ta korak se po nemško imenuje Einstampfen. Zatem začnejo izmenično in precej hitro z rokami udarjati po stegnu, kolenu in podplatih. Pri tem pa je pomembno, da udarci ustrezajo ritmu glasbe. Obstaja več različice Schuhplattlerja in tudi različne figure.

Več kot le koreografija

Za dobro izvajanje Schuhplattlerja ni pomembna le koreografija, temveč k pristnemu plesu pripomorejo še drugi elementi. Najbolj pomembno je, da so plesalci oblečeni v tradicionalne usnjene hlače ali Lederhose, saj z udarci po njih nastane pravi zvok. Tudi čevlji, ki jih nosijo, so narejeni iz usnja in imajo nizko peto, ki ob poskokih ustvarja ritem. Poleg spadajo še pletene nogavice z različnimi vzorci, ki jih moški nosijo na mečih (imenujejo se Loiferl), bela srajca in čepica, ki pripada noši.

Če se plesu pridružijo še ženske, so tudi one oblečene v narodno nošo oziroma dirndl. Naloga plesalk pri Schuhplattlerju je namreč, da se na prstih vrtijo okrog plesalcev, Dirndli pa pri tem ustvarjajo vizualni učinek, saj se ob vrtenju dvigajo visoko v zrak.

Vabljeni na tečaj nemščine v Linguli

Schuhplattler je le en kulturni drobec iz nemško govorečega prostora, na Lingulinem tečaju nemškega jezika pa spoznamo marsikaterega. Če se želite naučiti nemškega jezika in si ob učenju razširiti tudi kulturna obzorja, ste lepo vabljeni na tečaj nemščine.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.