Hamburg in njegove zanimivosti

Tečaj nemščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznamo tudi nemška mesta in njihove zanimivosti. Hamburg je drugo največje nemško mesto (die zweitgrößte deutsche Stadt), hkrati pa velja tudi za glavno evropsko raziskovalno, znanstveno in izobraževalno središče.

Več mostov, kot jih imajo Benetke, London in Amsterdam

Čeprav mostovi (die Brücken) zagotovo niso ena izmed stvari, na katero bi najprej pomislili, ko pogovor nanese na Hamburg, jih ima vendarle več kot Benetke, London in Amsterdam skupaj. V Hamburgu je namreč med 2300 in 2500 mostov, kar je zagotovo presenetljiva številka.

Prvi živalski vrt brez kletk

V Hamburgu so leta 1907 odprli prvi živalski vrt (der Zoo) brez kletk (der Käfig), ki se imenuje Tierpark Hagenbeck. Tierpark Hagenbeck ima odprte prostore, obdane z jarki, in ne s kletkami. Tako lahko obiskovalci vidijo živali (die Tiere) v naravnejšem okolju, za varnost pa je vsekakor poskrbljeno.

Ulica, kjer ženske niso zaželene …

Herbertstraße je najkrajša hamburška ulica, znana pa ni le po tem. Ulica je pravzaprav rdeča četrt (das Rotlichtviertel) že od 19. stoletja, kjer se zadržujejo večinoma moški, nočne dame pa bodo preostale predstavnice ženskega spola dokaj hitro pregnale, saj tam niso zaželene.

Mesto, kjer so svojo kariero začeli slavni Beatli!

Le nekaj ulic stran od rdeče četrti je Beatles-Platz ali trg Beatlov, ki je bil poimenovan v čast svetovno znanega benda (die Band). Mladi in neizkušeni Beatli so med letoma 1960 in 1962 v Hamburgu igrali kar 273 noči ter tako izpopolnili svoje glasbene veščine, ki so jim omogočile, da so postali najbolj priljubljena skupina (die beliebteste Band) svojega časa.

Obiščite vsaj en Wochenmarkt

Hamburg ima več tedenskih tržnic, Wochenmärkte, kot katerokoli drugo evropsko mesto. Vsak teden se zvrsti 100 različnih tržnic (die Märkte)  in sejmov (die Messen), ki jih tedensko obišče več kot milijon ljudi. Od tržnic s svežo lokalno pridelano hrano do bolšjih sejmov s starinami (der Flohmarkt) tako vsak teden vabi domačine in  turiste.

Tradicija adventnega venčka se je začela v Hamburgu

Tradicijo adventnega venčka je v Hamburgu v 19. stoletju začel teolog in ustanovitelj sirotišnice Johann Hinrich Wichern. Sirote  (die Weisen) so ga namreč nenehno spraševale, koliko časa je še ostalo do božiča, on pa se je domislil iznajdljivega odgovora. Vzel je kolo in nanj pritrdil toliko sveč (die Kerzen), kot je ostalo dni do božiča. Božično tradicijo so kasneje poenostavili na štiri sveče, tradicija adventnega venčka (der Adventskranz) pa se je razširila po vsem svetu.

Tečaj nemščine: spregovorite suvereno

Tečaj nemščine vam bo pomagal pri spoznavanju jezikovnih posebnosti nemškega jezika, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste odpravili na izlet v Nemčijo.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.