Nemški izrazi, ki jih najdemo v angleščini

Tako nemščina kot angleščina sta zahodnoevropska jezika, zato ni čudno, da sta si v marsikaterem pogledu zelo podobna. V nemščini se zadnje čase pojavlja veliko angleških izposojenk, malo manj pa je mogoče znano, da tudi angleščina uporablja mnogo izrazov nemškega izvora. Razlog za to je kulturna izmenjava. V Anglijo so se denimo razširile nekatere nemške jedi in obdržale svoja imena, pa novi pojmi, ki so jih prinesli nemški izumi in odkritja, itd. Tečaj nemščine je prava priložnost za spoznavanje zanimivosti o nemškem jeziku.

nemščina

Schnitzel lahko naročite tudi v angleščini.

Izrazi, povezani s hrano

V supermarketih v angleško govorečih državah lahko na primer kupite schnitzel (dunajski zrezek), wurst (klobaso), sauerkraut (kislo zelje), frankfurters/viennas (hrenovke), pretzels (preste) in applestrudel (jabolčni zavitek). Če ima kdo wanderlust (močno željo po potovanju), se lahko na pot odpravi z rucksackom (nahrbtnikom, v ZDA je zanj sicer bolj pogosto rabljen izraz backpack).

Pasme psov

nemščinaNa angleško govoreča območja so se razširili tudi nemški izrazi za nekatere pasme psov in tam ostali nespremenjeni. Zato zdaj lahko najdemo poimenovanja za pasme, kot so Schnauzer, Dachshund, Spitz, Doberman, Poodle, Pincher, Rottweiler in Weimaraner.

Strokovni izrazi

Veliko nemških izrazov je v angleščino prodrlo tudi na različnih strokovnih področjih, denimo v psihologiji, npr. angst (ki v angleščini pomeni tesnobo in ne strah kot v nemščini), doppelgänger (dvojnik), wunderkind (čudežni otrok) in še mnogi drugi.

Nemščina vam bo pomagala tudi na potovanjih v angleško govoreče dežele. Spoznavanje novih besed pa omogoča tečaj nemščine, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.