Nemčija, dežela mnogih različnih imen

Nemščina v Linguli je povezana s prijetnimi pogovori o najrazličnejših temah. Med njimi je pogosto tudi pogovor o Nemčiji. Nemčija je zaradi svoje osrednje lege v Evropi in zgodovine, ko njene današnje dežele še niso bile združene v skupno državo, dobila mnogo različnih imen. Verjetno jih ima več kot katerakoli druga evropska država. Razdelimo jih lahko na šest glavnih skupin glede na njihov izvor.

Lingula-nemscina-1

  1. Stara visoka nemščina: diutisc

Iz te besede prihajajo nemško poimenovanje Deutschland, japonsko Doitsu, kitajsko Déyìzhì, norveško in švedsko Tyskland ter mnoga druga.

  1. Latinsko Germania ali grško Γερμανία

V to skupino spadajo recimo albansko ime Gjermania, angleško Germany, esperanto Germanujo, hebrejsko Germania. Pa tudi hindujsko Jarmanī, italijansko Germania in rusko Germanija. Ter svahili Ujerumani, tajsko Yoeraman

  1. Ime pokrajine Alamanni

Ime pokrajine so za ime cele države uporabili v arabščini Almānyā, francoščini Allemagne, perzijščini ‘Ālmān, portugalščini Alemanha, španščini Alemania, turščini Almanya

  1. Pokrajina Saxon in njeno ime

Kot pri prejšnjem primeru so tudi tu za izhodišče vzeli ime pokrajine, in sicer v naslednjih jezikih: estonščini Saksamaa, finščini Saksa, romščini Ssassitko temm in  še nekaterih drugih.

  1. Protoslovanska beseda němьcь

Slednja skupina je za nas še posebej zanimiva. Izhaja namreč iz stare slovanske besede izhaja tudi naše poimenovanje – Nemčija. Zgodba za tem imenom pa je od vseh najbolj izvirna. Stari Slovani so kot Nemce poimenovali ljudi, ki so bili zanje »nemi«. To so bili torej tujci, katerih jezika niso razumeli. Ime »Slovan« po drugi strani izhaja iz besede »slovo«, ki pomeni »beseda«. Slovani so bili tako v nasprotju z Nemci »govoreči«.

Še nekaj jezikov, ki uporabljajo isti izvor: bosanščina in hrvaščina Njemačka, srbščina Nemačka, češčina Německo. Madžarščina Németország, poljščina Niemcy, ukrajinščina Nimeččija, beloruščina Njamječčyja

  1. Neznan izvor

Latvijci rečejo Vācija, Litvanci Vokietija, žal pa izvor teh poimenovanj ni znan.

Nemščina odpira mnoga vrata

Nemčija je s svojimi različnimi poimenovanji pri različnih narodih prava nosilka in predstavnica indoevropskih jezikov! Seveda je takih zanimivosti še veliko. Spoznavanje omogoča nemščina v Linguli, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.

Nemščina – imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.