Prvi šolski dan

Po poletnih počitnicah (Sommerferien) se ponovno odprejo šolska vrata in med najbolj navdušenimi (begeistert) so zagotovo prvošolčki (ABC-Schützen oz. Erstklässler).

Od sladkarij do mobilnih telefonovnemscina-prvi-solski-dan

Za prvošolce pomeni vstop v šolo (Schuleinstieg) začetek novega obdobja in vsi tradicionalno dobijo škrnicelj (Schultüte oz. Zuckertüte), v katerem se znajdejo sladkarije (Süßigkeiten) in šolske potrebščine (Schulzeug) ter celo mobilni telefoni (Handys).

Začetki škrnicljev segajo v 19. stoletje

Ta navada (Brauch) sega v začetek 19. stoletja, ko so prvošolčki (Schulanfänger) z dežel Sachsen in Türingen za prijetnejši prvi šolski dan dobili škrniclje s sladkarijami (Zuckertüten), sadjem (Obst) in orehi (Nüsse). Pripovedovali (erzählen) so jim, da škrniclji rastejo na drevesu (Schultütenbaum), in ko so dovolj veliki, je čas za šolo.

Kupljeni ali izdelani doma

Starši (Eltern) škrniclje kupijo, za kar namenijo okoli 70 evrov, ali pa jih izdelajo (basteln) oz. napolnijo (befüllen) sami. Narejeni so iz najrazličnejših materialov, npr. kartona, blaga (Stoff) ali celo lesa (Holz), in z raznolikimi motivi – od tradicionalnih živalskih do trenutno najpopularnejših minionov. Po obliki pa se med seboj razlikujejo (unterscheiden), saj so v nekdanji Vzhodni Nemčiji (NDR) šestkotne oblike in dolgi okoli 85 centimetrov, drugod pa koničasti in 10 centimetrov krajši. Pri vsem tem pa je najpomembneje, da otrokom začetek šole (Schulanfang) ostane v lepem in prijetnem spominu (Erinnerung), ki je s pomočjo škrniclja, napolnjenega s sladkimi dobrotami, še toliko slajši (süßer).

Seveda je zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih nemškega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi nemško kulturo in običaje.

P. S.: Tudi obiskovalce naših jezikovnih programov za prijetnejši začetek obdarimo z Lingulino »Schultüte«. Kaj menite, katero sladko presenečenje se bo letos skrivalo v njej?

😐 Deutschlada

🙂 Lingulada

Naredite vajo za besedišče v Virtualni Linguli >>