Tipične jedi nemških zveznih dežel, 1. del

Kako se tradicionalno prehranjujejo Nemci v različnih deželah?

Vsem je znano nemško navduševanje nad klobasicami in pivom, a Nemčija je vendarle precej velika država. Deli se deli na 16 zveznih dežel, v vsaki pa hrano pripravljajo na svoje tradicionalne načine. Ste se kdaj vprašali, katere jedi najdemo na krožniku v različnih nemških deželah? Tečaj nemščine daje odlično priložnost ne samo za spoznavanje nemškega jezika, temveč tudi tradicionalne kulture, katere del je kulinarika.

Spätzle v deželi Baden-Württemberg

V zvezni deželi Baden-Württemberg je zelo priljubljena jed Spätzle, neke vrste jajčne testenine, ki jih tradicionalno postrežejo s sirom in slanino. Poznajo jo sicer po vsej Nemčiji, a se njena priprava razlikuje – testo je lahko narejeno z zdrobom, mineralno vodo ali z oljem.

Prebivalci Baden-Würrtemberga pogosto posežejo po žepkih. Ti so navadno polnjeni s sesekljanim mesom, špinačo in peteršiljem, imenujejo pa se Maultaschen. S tega območja pa izhaja tudi znana sladica, ki nosi ime po Črnem gozdu ali Schwarzwaldu – gre za Schwarzwälder Kirschtorte ali višnjevo torto črni gozdiček.

Weißwurst, Leberkäse in Wurstsalat na Bavarskem

Bavarska se verjetno ponaša z največ specialitetami, ki veljajo za tipično nemške, čeprav so v resnici včasih bolj vezane na avstrijsko kuhinjo. Zagotovo je znana po svoji beli klobasi ali Weißwurst, ki pregovorno prinaša nesrečo tistemu, ki jo jé po opoldnevu. Bavarci obožujejo tudi Nürnberger Bratwürste (nürnberške pečenice), ki imajo zaščito EU, Schupfnudeln ali neke vrste krompirjeve svaljke ter Obatzda (sirni namaz), Wurstsalat (pikantno solato s koščki salame) in Leberkäse (mesni sir) – vse to so zelo priljubljene jedi za bavarski Brotzeit ali malico.

Na te jedi so Bavarci precej ponosni, zato njihovo pripravo vključijo v marsikateri tečaj nemščine in nemške kulture, da lahko tudi tujci okusijo njihove specialitete in se naučijo, kako jih pripraviti.

Currywurst v Berlinu

Berlin je metropolitansko mesto, zato lahko tam dobimo hrano z vsega sveta, ki so jo s sabo prinesli številni priseljenci. Kljub temu pa se tudi tam najdejo tipične jedi, ki so nekako povezane z mestom. Najbolj znana je skoraj gotovo Currywurst ali pečenica s kečapom in karijem, ki jo je mogoče kupiti na številnih stojnicah. Priljubljene jedi so tudi Brathering (ocvrt slanik), Buletten (polpeti) in Berliner Pfannkuchen ali berlinske palačinke, ki jih Berlinčani uživajo na silvestrovo ali za pusta, gre pa za nič drugega kot krofe.

Mesni cmoki iz Brandenburga

Tipične brandenburške jedi so pogosto narejene iz domačih poljščin, saj je to območje tradicionalno zelo kmetijsko usmerjeno. Veliko jedi s tega območja je nastalo tudi pod slovanskimi in pomorjanskimi vplivi, ena takih je soljanka, neke vrste enolončnica, katere glavna sestavina so lahko meso, ribe ali gobe. Znani so tudi  ali königsberški mesni cmoki, poimenovani po Königsbergu, ki je bil včasih del Vzhodne Prusije, danes pa pripada Rusiji in se imenuje Kaliningrad.

Grünkohl in Pinkel v Bremnu

Ena najbolj znanih bremenskih jedi je verjetno Grünkohl und Pinkel, gre pa za obrok prekajene klobase iz svinjine in ovsene kaše, ki se imenuje Pinklerwurst, z brokolijem, ob tem pa navadno jedo še prekajeno svinjsko meso in krompir. V Bremnu je zelo priljubljen tudi božični kolač Bremer Klaben, ki vsebuje rozine ali drugo posušeno sadje.

Tradicionalne enolončnice iz Hamburga

V Hamburgu imajo kar nekaj tradicionalnih enolončnic, kot sta Aalsuppe (dobesedno pomeni to jeguljina juha) in Birnen, Bohnen und Speck (hruške, fižol in slanina), jed, ki se je zaradi sestavin tipično pripravljala jeseni. Ime Aalsuppe izhaja iz izraza nizke nemščine allens rinkümmt oz. alles hineinkommt, kar je pomenilo, da so v enolončnico dali vse, kar so imeli, in tako »pospravili« ostanke hrane. Danes lahko v njej včasih najdemo tudi jegulje.

Handkäs mit Musik iz Hessna

V deželi Hessen pridelajo ogromno jabolk, zato se te pogosto znajdejo v značilnih jedeh, prebivalci pa jih radi uživajo tudi v jabolčnem vinu, ki se imenuje Äppelwoi. Zelo zanimiva jed s tega območja je Handkäs mit Musik, ki jo lahko dobesedno prevedemo kot ročni sir z glasbo. Gre za sir iz kislega mleka, ki ga oblikujejo ročno in je od tod tudi dobil svoje ime. Navadno ga postrežejo v omaki iz kisa in olja ter ga posujejo s čebulo in kumino. Glasba v imenu jedi pa se nanaša na zvok, ki ga navadno proizvede surova čebula.

Nebesa in zemlja iz Mecklenburg-Predpomorjanske

Na prehrano v deželi Mecklenburg-Predmorjanska sta zagotovo vplivala način življenja številnih dninarjev na tem območju in bližina Baltika. Zelo pogosta rastlina tukaj je rakitovec ali Sanddorn, iz katere so prebivalci delali najrazličnejše stvari, vse od marmelad, meda, kisa pa do vina in likerjev ter bombonov. Tipična jed iz Mecklenburga je tudi Himmel und Erde ali dobesedno nebesa in zemlja, ki je sestavljena iz krompirja, jabolk in krvavice.

Preberite si, kako se Nemci tradicionalno prehranjujejo tudi v drugih deželah.

Tečaj nemščine za lažje sporazumevanje

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je primeren tudi za tiste, ki se želijo jezika naučiti le za turistične namene. Kulinarika je ena izmed pomembnih tem na tečaju, s pridobljenim znanjem pa lahko tečajniki na potovanjih brez težav naročajo hrano in pijačo ter se znajdejo v restavraciji.

Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.