Nemške navade

Zabavno spoznavanje nemških navad ali kako postati Nemec

Posebne navade zaznamujejo vsak narod tega sveta. Učenje nemščine oziroma kateregakoli tujega jezika tako ne zajema le jezika samega, ampak se obenem učimo tudi o kulturi, zgodovini in navadah ljudi določene države. Kako prevzeti nemške navade v svoji dvojezični knjigi How to be German? (prevod: Kako postati Nemec?) šaljivo opisuje Adam Fletcher, trikratni literarni nagrajenec revije Spiegel. Fletcher je po rodu Anglež iz Cambridgea, ki se je leta 2007 preselil v Leipzig. Knjigo je napisal v angleščini, nato pa je bila prevedena v nemščino.

Točnost in načrtovanje

Eden od stereotipov o Nemcih, je, da obožujejo pivo. (Avtor: senator86)

Fletcher navaja 50 pravil, ki se jih moramo držati, če se želimo obnašati kot Nemci.

Nekatera od teh pravil so povezana s stereotipi o Nemcih, na primer da obožujejo pivo in klobasice ter da so točni (Pünktlichkeit). Nemci so vedno točni, ker vse natančno načrtujejo.

Njihov neuradni moto je Planen, Vorbereiten, Durchführen – naredi načrt, se pripravi nanj in ga izpelji. Tako naj bi se pripravili na vsak nov dan, četudi to pomeni samo to, da se stvari, ki jih bomo potrebovali, nahajajo na določenem mestu. Recimo čevlje postavijo na višjo polico, da se jim ni treba skloniti, obujejo pa jih vedno z žlico, saj naj bi pri takem obuvanju prihranili skoraj celo minuto.

Schwarzfahren – da ali ne

Schwarzfahren je prav tako ena izmed nemških posebnosti. Fletcher piše, da nemški sistem podzemne železnice, v nasprotju z britanskim ali ameriškim, ki sta strogo varovana, poganja slepo zaupanje. Potnik ima »izbiro«, ali bo kupil karto in jo potrdil ali pa se bo peljal »na črno«, saj ga ne bo nihče preganjal.

Ubogaj rdečega možiclja

Nemci naj bi zelo radi sledili pravilom. Enako je tudi v prometu. Če na semaforju gori rdeča luč oziroma njihov rdeči možicelj (Ampelmännchen), je prečkanje ceste prepovedano. Če je cesta v tistem trenutku popolnoma prazna, ni pomembno. Bolj kot avtomobila, ki bi utegnil pridrveti in jih povoziti, se  Nemci bojijo tega, da bi mimoidoči za njimi kričal Halt! – ustavi se in počakaj na zeleno luč.

Ni se zgodilo, dokler ne piše v Spieglu Online

Avtor knjige se pošali, da je spletno stran časopisa Spiegel sprva zamešal za spletno stran svojega novega podjetja, saj so jo delovni kolegi tako pogosto brali. Kasneje se je naučil, da je branje tega časopisa skorajda obveza in da se o prebranem vsi pogovarjajo.

Učenje raznolikosti kultur

Fletcherjeva knjiga je pravzaprav nekakšna primerjava britanske in nemške kulture, saj pisatelj o nemških navadah piše z vidika Angleža. Prav zato ni zanimiva le za tiste, ki želijo izvedeti več o Nemčiji, ampak tudi za tiste, ki želijo manjši vpogled v angleške navade. Zaradi svoje posebnosti – z ene strani se proti sredini bere v angleščini, z druge v nemščini – pa je dosegljiva širokemu krogu bralcev, tudi tistim, ki morda znajo dobro angleško, so pa začetniki pri nemščini.

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da o nemških posebnostih, stereotipih in kulturi nasploh izveste še več. Na spodnji povezavi si lahko preberete tudi članek o nemškem humorju.