Učenje nemščine – več kot znam, manj znam?

vaje za nemščinoBil je tudi že čas za pozitivne misli, saj se je datum zaključnega izpita hitro bližal. Ker smo snov predelali, smo zadnje ure namenili ponavljanju za izpit. Bolj kot smo ponavljali, manj se nam je zdelo, da znamo. Pri samostojnih opisih sem želela povedati kaj več kot nekaj osnovnih stavkov, ki smo se jih naučili, pa sem vedno znova trčila ob zid svojega skromnega besedišča in minimalnega obvladovanja slovnice. To je sicer paradoks učenja, več kot znaš, bolj se zavedaš, česa vsega ne znaš. In mi smo se zavedali predvsem tega, česa vsega še ne znamo. Rosandine pohvale, da za začetnike zelo veliko in dobro govorimo, smo poslušali z veliko skepse. Kot pametni ljudje smo vseeno zaključili, da pravzaprav nič ne znamo. Čeprav smo nekaj mesecev prej znali še manj. Logično?

Poletne počitnice sem tako začela z obljubo sami sebi, da nemščine do naslednjega semestra ne bom zanemarila. Učila se bom vsaj novih besed, če se že s slovnico ne morem spopasti sama. Slovar imam, televizija oddaja program, prebrala bom kakšno revijo, teti iz Garmischa poslala pisemce v nemščini …


Ostali zapisi:

Martina

V Linguli je učenje nemščine prijetno in sproščeno, slovnico vas učimo prek pogovora, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.

Imate vprašanja o učenju nemščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.