Nemščina – slovnica

“Samo malo bi moral osvežiti svoje znanje nemškega jezika na čisto kratkem tečaju nemščine ali narediti nekaj vaj za nemščino …”
abecedaTo so stavki, ki jih v Linguli pogosto slišimo na svetovalnem pogovoru oziroma ob vpisu na tečaj nemščine. Žal pa je učenje nemščine tako kot učenje drugih jezikov tek na dolge proge – nekaj, kar moramo obnavljati vedno znova in predvsem – uporabljati.

Za osvežitev pozabljenega znanja smo pripravili nekaj razlag najpogostejših slovničnih poglavij v nemščini.

Tečaj nemščine v Linguli je sicer  izrazito komunikativno naravnan; veliko je sproščenega pogovora, h kateremu vas spodbujamo s kartončki, kratkimi filmčki … Učenje nemščine v Linguli je proces pridobivanja znanja in veščin, ki jih bomo lahko takoj uporabili pri svojem delu ali v prostem času.

Prav je, da ponovite in utrdite slovnico, a ob tem nikar ne pozabite: učenje nemščine nikakor ni le učenje in »dril« slovnice. Slovnico se vedno učite v stavkih – tako si boste zapomnili slovnično obliko in besedno zvezo oziroma stavek.

Auf in an – predloga, ki ju zamenjujemo

Predlog auf se sicer uporablja za določanje položaja predmetov na vodoravnih površinah, a obstaja tudi veliko izjem, ki si jih je najbolje zapomniti. Preberite več.

 

Der, die ali das – ah, ti členi v nemščini

Eno izmed slovničnih pravil, ki povzroča največ preglavic pri učenju nemščine, so določni členi der, die in das. Ti v stavku stojijo pred samostalnikom in določajo njegov spol. Preberite več.

 

Enakozvočnice v nemščini

Učenje nemščine se lahko zaplete, ko naletimo na besede, ki se enako pišejo, a imajo različen pomen ali pa se enako pišejo, a imajo različen člen in pomen. Preberite več.

 

Möchten ali mögen?

Svojo naklonjenost lahko izrazite tako s prvim kot drugim glagolom, vendar je pri izražanju simpatije treba poznati še nekatera dodatna pravila. Preberite več.

 

Nach oder in?

Ko govorimo o tem, da nekam potujemo, v nemščini uporabimo nach ali in. Kdaj boste uporabili en ali drugi člen? Preberite več.

 

Nemščina in opuščaj

Zanimivost, ki jo je v zadnjih letih mogoče zaslediti v nemščini, je pretirana raba opuščaja (Apostroph). Preberite več.

 

Odvisni stavki

Zagotovo ste že videli svojo učiteljico mahati z roko in kazati nekam v desno. Običajno je to pomenilo, da postavite glagol na konec stavka. Preberite več.

 

Ostri s: ß bo dobil velikega brata

Ali ste vedeli, da ß pravzaprav obstaja samo v obliki male tiskane črke in nima velike različice? To naj bi se kmalu spremenilo. Preberite več.

 

Perfekt

Verjetno ste že kdaj poslušali kakega nemškega politika, ki je začel stavek z »Ich habe …, nato pa našteval samostalnike, ure, kraje in na koncu dolge »klobase« dodal še glagol. Preberite več.

 

Perfekt ali Präteritum?

Perfekt ali sestavljeni preteklik uporabljamo predvsem v ustni komunikaciji, pa tudi pri bolj neformalnih pisnih sporočilih, na primer pri pisanju e-sporočil. Preberite več.

 

Samostalniki moškega spola

Uh, ti členi v nemščini! Enkrat rečemo das Avto, drugič pa der Wagen. A pri približno 50 odstotkih samostalnikov lahko spol ugotovimo po njihovih končnicah. Preberite več.

 

Samostalniki srednjega spola

Zbrali smo nekaj najpogostejših pravil za določitev samostalnikov srednjega spola, svetujemo pa, da se člene učite skupaj s samostalnikom; najhitreje si ju boste zapomnili v stavku. Preberite več.

 

Samostalniki ženskega spola

Samostalnike ženskega spola si je verjetno še najlaže zapomniti, ker imajo nekaj tipičnih končnic. A kot vedno ima skoraj vsako pravilo v nemščini tudi kakšno izjemo. Preberite več.