O Nemčiji

Nemčija je država z največ prebivalci v Evropski uniji, saj ima kar 82 milijonov prebivalcev. Leži v osrednji Evropi in meji na osem držav. Preberite si še nekaj drugih zanimivosti o tej industrijski in gospodarski velesili, kot so nasveti za potovanja po Nemčiji, obisk Legolanda in zgodovina nemškega avtomobilizma.

Ali ste vedeli, da …

Je nemščina materni jezik približno 90 milijonom ljudi v Evropi in uradni jezik v petih državah: Nemčiji, Švici, Avstriji, Luksemburgu in Liechtensteinu? Preberite več.

 

Avstrija – država devetih dežel, 1. del

Več kot 40 % prebivalcev Predarlske je tujcev, kar je posledica njene lege, saj meji na tri države: na Švico, Nemčijo in Liechtenstein. Preberite več.

 

Avstrija – država devetih dežel, 2. del

Najmlajša zvezna dežela je sončna stran Avstrije, saj je 300 dni v letu obsijana s soncem. Tako kot Štajerska je tudi Gradiščanska vinska dežela. Preberite več.

 

Bregenz – kulturno središče

Nad mestom se dviga gora Pfänder, ki na 1.064 metrih nadmorske višine ponuja čudovite razglede na Bregenz, Švico, nemški Allgäu in Bodensko jezero. Preberite več.

 

Dunajska Donava – več kot le reka

Ali ste vedeli? Britanski časopis The Guardian je Donavski kanal razglasil za eno izmed desetih najlepših mestnih plaž Evrope. Preberite več.

 

Grad Lichtenstein

Prebivalci te nemške dežele so tako ponosni na čudoviti pravljični grad Württemberga, da so mu dali ne le enega, temveč kar dva psevdonima. Preberite več.

 

Hamburg in njegove zanimivosti

V Hamburgu so leta 1907 odprli prvi živalski vrt brez kletk, ki se imenuje Tierpark Hagenbeck. Tierpark Hagenbeck ima odprte prostore, obdane z jarki, in ne s kletkami. Preberite več.

 

Izlet v Legoland

Bil je sončen dan, kot nalašč za obisk Legolanda. Dovolj toplo, da smo uživali ob vseh vodnih in drugih vragolijah. V parku je bilo precej Slovencev … Preberite več.

 

Laxenburg – biser preteklosti

Glavna stavba Laxenburga na otoku sredi grajskega parka je Franzensburg, simbol moči Habsburžanov. Na otok lahko pridete peš ali se zapeljete s čolničkom. Preberite več.

 

Nemčija in obisk nacionalnih parkov

Park Das Wattenmeer na severu Nemčije s površino 4410 kvadratnih kilometrov je največji nacionalni park v Nemčiji, je pa tudi pod Unescovo zaščito. Preberite več.

 

Neskončna avstrijska jezera

Avstrijsko pokrajino sestavlja več kot 25.000 stoječih voda, med njimi je tudi 62 velikih jezer. Ni nam treba odleteti na Finsko, da bi si odpočili ob čudovitih jezerih. Preberite več.

 

Od mercedesa do trabanta

Nemčija ni samo zibelka prvega avtomobila na svetu, ampak tudi država z dolgo zgodovino avtomobilskega inženiringa, ki je na ceste zapeljal tako luksuzne avtomobile, kot sta porsche in mercedes, pa tudi nepozabnega trabanta. Preberite več.

 

Po pravljični poti Ludvika II. Bavarskega

Grad ob mestu Hohenschwangau na Bavarskem velja za najbolj fotografirano zgradbo na svetu in je eden izmed najbolj obiskanih nemških gradov. Preberite več.

 

Potovanje po Nemčiji

Nemčija je dežela, kjer lahko preizkusimo svoje znanje nemščine, obiščemo jezikovni tečaj, si ogledamo znamenitosti ali preprosto začutimo utrip prebivalcev. Preberite več.

 

Republika Kugelmugel

Republika Kugelmugel (Republik Kugelmugel – okrogel grič) je košček zemlje v dunajskem zabaviščnem parku Prater, na katerem stoji okrogla hiša. Preberite več.

 

Tiergarten Schönbrunn

Živalski vrt se razprostira na kar 17 hektarjih površine, v njem pa domuje približno 8500 živali. Je eden izmed redkih živalskih vrtov na svetu, kjer lahko vidite vrsto veliki panda. Preberite več.

 

Wachau – vinski sopotnik Donave

Avstrijci pravijo, da je razlika v okusu marelice iz Wachaua hitro prepoznavna. Panonsko podnebje daje marelicam intenzivno aromo, kar je pripomoglo k njenemu statusu. Preberite več.