O Nemcih

Ali ste vedeli, da Vzhodni Nemci vzdihujejo za Trabantom in vita-colo? Pripravili smo nekaj zanimivostih o Nemcih, vse od tipičnih nemških šal in nemških izumov do prvega šolskega dneva nemških prvošolcev.

Avstrijci niso ne Nemci ne Avstralci

Zima je raj za Avstrijce in z njo tudi smučanje in smučarski skoki, ki so sestavni del avstrijske kulture. Smučarji, smučarke, skakalci in skakalke imajo v Avstriji posebno veljavo. Preberite več.

 

Čemu se smejijo Nemci?

Nemški humor poleg drugega sestavljajo tudi šale o sosedih (zelo velikokrat so to Avstrijci) in drugih narodih, a se ponorčujejo tudi sami iz sebe in iz sodržavljanov. Preberite več.

 

Kaj Nemci podarjajo za srečo?

Kovanec za en cent simbolizira bogastvo in s podarjenim kovancem obdarovancu želimo, da bi vedno imel dovolj denarja.  Preberite več.

 

Kako se dijaki poslovijo od šolskih klopi?

Vsaka generacija maturantov se javnosti predstavi z majicami (Abi-T-Shirt), na katerih z izbiro logotipa (Abillogo) in slogana (Abimotto) prikaže svojo kreativnost in enkratnost. Preberite več.

 

Kako se pozdravljajo Nemci?

Guten Abend je v uporabi, ko pade mrak, Servus pa se uporablja med prijatelji in bližnjimi. Pozdravi v nemščini se uporabljajo podobno kot njihove slovenske različice. Preberite več.

 

Kultni nemški počivalnik

Ljudje si jih ne izposodijo samo za počitek (Erholung) na plaži,  temveč tudi ob posebnih priložnostih (Anlässe), kot so poroka (Hochzeit), obletnice (Jubileen) in podobno, ali pa si v njih ogledajo film v kinu na plaži (Strandkorbkino)Preberite več.

 

Naj vas Nemčija ne preseneti

Nemci plastenke reciklirajo. Vsaka plastenka je vredna 0,25 evra, vrnete pa jih lahko v katerikoli trgovini. Denar, ki ga prejmete nazaj, ste plačali, ko ste plastenko kupili. Preberite več.

 

Nemci in nogomet

Adolf Dassler, ustanovitelj podjetja Adidas, je namreč »oče« sodobnih kopačk s privitimi čepki na podplatu. To posebej za nogomet zasnovano obutev je predstavil leta 1954. Preberite več.

 

Nemci in nudizem

Sončenja in kopanja v Adamovem in Evinem kostumu si ni izmislil nihče drug kot Nemci. Sicer naj bi se Evropejci do 18. stoletja v javnosti kopali in sončili goli, konec 18. stoletja pa je golota postala tabu. Preberite več.

 

Nemci in osebna imena

V Nemčiji ni uradnih statističnih podatkov o osebnih imenih, zato je najpogostejša imena začel ljubiteljsko zbirati Nemec Knud Bielefeld. Preberite več.

 

Nemci in poroka

Večer pred poroko bodoča nevesta in ženin organizirata »Polterabend«, razbijanje krožnikov in podobnih keramičnih izdelkov, kar naj bi poskrbelo za srečo mladoporočencev. Preberite več.

 

Nemci in pravila v prometu

V nasprotju s prepričanjem mnogih imajo tudi avtoceste v Nemčiji omejitev hitrosti. Na večini delov avtoceste je priporočena omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro. Preberite več.

 

Nemški humor – tipične nemške šale

Eden najbolj razširjenih stereotipov o Nemcih je, da nimajo nikakršnega smisla za humor. Nemci se seveda branijo, da so njihove šale neprevedljive. Pa si poglejmo nekaj tipičnih nemških šal …

 

Nemški izumi

Ali ste vedeli, da so Nemci izumili, zobno pasto in aspirin? Preberite več.

 

O čem Nemci ne govorijo?

Nemci so na primer zelo zadržani pri izražanju domoljubja, neradi pa govorijo tudi o premoženju in plači.  Preberite več.

 

Nemce daje Ostalgie!

Trabant, vita-cola, možic s semaforja, socialistični vesterni – za vsem tem vzdihujejo Vzhodni Nemci. Daje jih t. i. OstalgiePreberite več.

 

Prvi šolski dan

Vsi prvošolci tradicionalno dobijo škrnicelj (Schultüte oz. Zuckertüte), v katerem se znajdejo sladkarije (Süßigkeiten) in šolske potrebščine (Schulzeug) ter celo mobilni telefoni (Handys). Preberite več.

 

Silvestrski večer po nemško

Kislo zelje in leča sta obvezni sestavini novoletne večerje, saj naj bi prinašala bogastvo in srečo v prihodnjem letu. Preberite več.

 

Stereotipi o Nemcih

So Nemci res vedno točni, na splošno hladen in nesramen narod ter nimajo smisla za humor? Za vas smo zbrali nekaj najbolj pogostih stereotipov o nemškemu narodu. Preberite več.

 

Zanimivosti o Nemcih

Nemci imajo veliko zelo lepih priimkov, npr. Morgenstern – zvezda Danica, Süskind  – ljubek otrok, Rosenfeld – vrtnični nasad, vrtnično polje. Preberite več.